Το 2013 οι Ρώσοι τουρίστες κατέκτησαν στην πέμπτη θέση στις αφίξεις διεθνώς, κερδίζοντας τον τίτλο της πλέον ανερχόμενης τουριστικής δύναμης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Εκείνη τη χρονιά, την Ελλάδα επισκέφτηκαν περίπου 1,3 εκατ. επισκέπτες από τη Ρωσία (από 900 χιλ. το 2012), δαπανώντας αντίστοιχα περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ στους ελληνικούς προορισμούς.
Και ενώ οι προοπτικές για ραγδαία άνοδο της κίνησης από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, η υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ, αλλά και το μπαράζ λουκέτων σε τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας ως επακόλουθο (μεταξύ των οποίων το μεγάλο ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Labirint) ανέκοψε απότομα την ζήτηση.
Τις σεζόν που ακολούθησαν ο ρωσικός τουρισμός στην Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει στα επίπεδα του 2013, παρά τις προσπάθειες για τόνωση της ζήτησης από προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως, που είχαν σημαντικό μερίδιο στη ρωσική αγορά. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν στην Τουρκία (μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών το 2015), με την τελευταία να κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδα λόγω των ελκυστικών πακέτων που προσφέρουν οι Τούρκοι πράκτορες, των μειωμένων τιμών και των επιδοτούμενων αεροπορικών δρομολογίων.
Το ίδιο σκηνικό φαίνεται να επαναλαμβάνεται και φέτος. Αν και επιχειρηματίες του Τουρισμού, για παράδειγμα από τη Χαλκιδική και την Κρήτη, κάνουν λόγο για άνοδο της κίνησης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι αφίξεις δεν κινούνται στα επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πεντάμηνο, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 5,5% και διαμορφώθηκε στις 78 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ μείωση κατά 1,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις, φτάνοντας μόλις στα 48 εκατ. ευρώ.
Οι προσπάθειες για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών συνεχίζονται, όμως όπως επισημαίνουν φορείς της τουριστικής αγοράς, δεν αναμένεται ανάλογη άνοδος των εσόδων: η πλειονότητα των ρωσικών πρακτορείων πιέζει για ακόμη πιο ευνοϊκές τιμές στα πακέτα, ενώ οι Ρώσοι εξακολουθούν να προτιμούν το all inclusive, περιορίζοντας τις δαπάνες σε εστίαση και αγορές εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν στην περίπτωση της Κίνας, στην οποία στρέφονται όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες του Τουρισμού, πέρα από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο που τα τελευταία χρόνια αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Κινέζους τουρίστες.
Το 2016 ήρθαν στην Ελλάδα 160 χιλ. Κινέζοι τουρίστες, από 25 χιλ. το 2015. Φέτος αναμένεται επιπλέον αύξηση 10%-15%. Όμως φορείς του Τουρισμού μιλούν για εκρηκτική άνοδο τα επόμενα χρόνια. Με το “νέο Δρόμο του Μεταξιού”, την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με στόχευση στην αγορά της Κίνας (ήδη η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal υποδέχεται Κινέζους τουρίστες), την επένδυση της Fosun στο Ελληνικό κ. ά. υπολογίζεται πως η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να προσελκύει 1,5 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.
Γιατί η κινεζική αγορά τίθεται πλέον σε προτεραιότητα από τους επιχειρηματίες; Σε επίπεδο δαπανών, οι Κινέζοι έρχονται πρώτοι και με διαφορά. Πέρσι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατέγραψε άνοδο 14% και άγγιξε τα 125 εκατ.. Ξόδεψαν 260 δισ. δολάρια (από 73 δισ. δολ. το 2011). Ο ρυθμός αύξησης της κινεζικής τουριστικής δύναμης είναι εντυπωσιακός. Οι εκτιμήσεις λένε πως οι κινεζικές τουριστικές δαπάνες στο εξωτερικό θα φτάσουν τα 430 δισ. δολ. Το 2021 και ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται ξεπεράσει τα 200 εκατ.
Πηγή: Βασιλική Κουρλιμπίνη-Capital.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Έλληνες πολίτες β΄ κατηγορίας τουρίστες στη χώρα τους!
Ισπανία: Μετανάστες επιβιβάζονται στην παραλία και κάνουν τους τουρίστες (pics & video)