Προειδοποίηση Μεντβέντεφ προς ΗΠΑ: “Οι κυρώσεις ισοδυναμούν με κήρυξη εμπορικού πολέμου”

Οι ελπίδες για βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη νέα αμερικανική ηγεσία κατέρρευσαν, είπε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μέσω Facebook υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση απέδειξε με τις κυρώσεις ότι είναι παντελώς ανίσχυρη κι ότι ταπεινώθηκε από το κογκρέσο, ενώ χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ως κήρυξη ολοκληρωτικού εμπορικού πόλεμου.

Και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα που αποσκοπούν στην απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Τραμπ, τον οποίο περιέγραψε ως «μη συστημικό παίκτη».

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις που ενέκρινε το κογκρέσο για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας και την καταγγελλόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αν και πολλοί επικρίνουν τις ΗΠΑ ότι με τις κυρώσεις αυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στο εμπόριο του φυσικού αερίου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου, είπε ότι οι επιλογές του Τραμπ ήταν περιορισμένες, από τη στιγμή που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι στο Κογκρέσο για να παρακάμψουν ένα πιθανό προεδρικό βέτο. «Ο πρόεδρος Πούτιν έκανε κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να καταφέρει στις ΗΠΑ: ένωσε το Κοκγκρέσο», δήλωσε στο CNN.

Από την πλευρά του ο σημαίνων βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοζάτσεφ είπε ότι ο Τραμπ «συνθηκολόγησε», επειδή δεν όρθωσε ανάστημα στο Κογκρέσο.

Αντιδρώντας στην επιβολή των κυρώσεων η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ να μειώσουν κάτω από το μισό το προσωπικό τους στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για κοντόφθαλμες κυρώσεις που βλάπτουν την παγκόσμια σταθερότητα επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν τη Μόσχα να αλλάξει γραμμή κι ότι η ρωσική κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει πρόσθετα μέτρα. Νωρίτερα, πάντως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίμετρων.

Αλλά και η ΕΕ επέκρινε τις κυρώσεις, πριν τις υπογράψει ο Τραμπ, διατυπώνοντας έντονη ανησυχία ότι θα λειτουργήσουν εις βάρος των συμφερόντων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Πρέπει να προστατέψουμε και έναντι των ΗΠΑ τα οικονομικά μας συμφέρονται και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο NDR Info.

Διαβάστε επίσης: Ντουτέρτε: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι μανιακός π..@ν@ς γιος» (video)