Deal… ιστορίας! Έλληνας εφοπλιστής που κέρδισε και τον… Μπερλουσκόνι “ανακαινίζει” το Μέγαρο Αθηνογένους

Προκοπίου

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου θεωρείται μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες στον χώρο της ναυτιλίας. Λάτρης των ακινήτων, φημολογείται ότι έχει στην κατοχή του πάνω από 2.500 ακίνητα σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Προ ετών είχε διεκδικήσει ένα ακίνητο στην Ιταλία (στο Portofino) με αντίπαλο τον Μπερλουσκονι αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ. Και φυσικά ήταν ο νικητής. Τώρα, επενδύει και στην Αθήνα! 

Εκτός από την ανακαίνιση του στοιχειωμένου ακινήτου που κάποτε φιλοξενούσε το γνωστό «Ακρον Ίλιον Κρυστάλ» στην οδό Σταδίου, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου επενδύει και στην ανακαίνιση ενός ακόμα κτιρίου στον ίδιο δρόμο. Πρόκειται για το Μέγαρο Αθηνογένους, ένα από τα επιβλητικότερα κτήρια της αθηναϊκής αστικής τάξης στα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄.

Η συνολική επένδυση του Γ. Προκοπίου για την ανακαίνιση των δύο ιστορικών κτιρίων της οδού Σταδίου προβλέπεται πως θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ. Πρώτα αναμένεται να λειτουργήσει, ως εμπορικό ακίνητο, το πρώην «Ακρον Ίλιον Κρυστάλ». Όποιος περπατήσει σήμερα την οδό Σταδίου και δει τα κατεστραμμένα, καμένα και άδεια κτίρια θα καταλάβει γιατί τέτοιες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες.

Deal… ιστορίας

Το Μέγαρο Αθηνογένους, ένα από τα επιβλητικότερα κτήρια της αθηναϊκής αστικής τάξης στα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄, βρίσκεται στην οδό Σταδίου αριθ. 50 στο κέντρο της Αθήνας, δεύτερο κτήριο μετά το παρακείμενο Παλαιό Βασιλικό Τυπογραφείο.
Ανήκε στην οικογένεια Αθηνογένους, παλιά αθηναϊκή οικογένεια συγγενική ως προς αυτήν του Στέφανου Σκουλούδη. Ο τελευταίος είχε παντρευτεί την Μαρία Αθηνογένη, αδελφή του Γεώργιου Αθηνογένη, πατέρα των Ιωάννη και Στέφανο Αθηνογένη, οι οποίοι και ήταν οι μοναδικοί κληρονόμοι του Στέφανου Σκουλούδη.

Το Μέγαρο Αθηνογένους οικοδομήθηκε κατά τη περίοδο 1875-1880, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρεντερίκ Πιάτ (Frederic Piat). Ο Πιάτ είχε έρθει στην Αθήνα το 1869 προκειμένου να συνεργαστεί με τον συμπατριώτη του επιχειρηματία Σολέ (Chollet), ο οποίος το 1870 είχε συμβληθεί με το ελληνικό Δημόσιο για τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου, έργο όμως που τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Ο Πιάτ παρέμεινε και εργάστηκε στην Αθήνα κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, χτίζοντας πολλά αρχοντικά της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης. Μεταξύ αυτών, αν και υπάρχει διχογνωμία σ’ αυτό, ήταν το Μέγαρο Σκουλούδη στην Πλατεία Συντάγματος, κατεδαφισμένο από το 1935, δίπλα στη «Μεγάλη Βρεττανία», όπου βρίσκεται σήμερα το πρώην ξενοδοχείο «Κινγκ Τζωρτζ» (King George), καθώς και το Μέγαρο Βούρου στο Σύνταγμα (κατεδαφισμένο από το 1963), όπου στεγαζόταν για χρόνια το ιστορικό καφενείο του «Ζαχαράτου» και βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο “Athens Plaza”, που χτίστηκαν και τα δύο συγχρόνως το 1873-1874.

Εντούτοις, ο καθηγητής του ΕΜΠ Μάνος Μπίρης δέχεται, ότι τόσο το Μέγαρο Αθηνογένους όσο και τα μέγαρα του Σκουλούδη και του Βούρου στο Σύνταγμα ήταν έργα του Γάλλου αρχιτέκτονα Εζέν Τρουμπ (Eugene Troumpe), που εργαζόταν κι αυτός εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.

Το Μέγαρο Αθηνογένους εκφράζει αρχιτεκτονικά τη μετάβαση από την προηγούμενη φάση του κλασικισμού σε εκλεκτικιστικές μορφές και γαλλικές επιρροές νεο-μπαρόκ, συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής. Η μνημειακή πρόσοψη του κτηρίου συνδυάζει τη νεοκλασική σύνθεση με τις ιωνικές παραστάδες με στοιχεία γαλλικού νεο-μπαρόκ.

Το Μέγαρο Αθηνογένους στέγασε στα τέλη του 19ου αιώνα την πρώτη Οθωμανική Τράπεζα στην Ελλάδα. Σήμερα, το μέγαρο αυτό, με ζωή 130 και πλέον χρόνων, ερειπωμένο και μισοκαμένο από την πυρκαγιά του Μαΐου του 2004, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.