Εκτός από τις φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Ελλάδα, μάχη με τον πύρινο εφιάλτη δίνουν και η Πορτογαλία αλλά και η Γαλλία, συγκεκριμένα η Κορσική, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο της Deutsche Welle.
Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την κεντρική Πορτογαλία τον Ιούνιο στοιχίζοντας τη ζωή πάνω από 60 ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από 200, νέες πυρκαγιές απειλούν το κεντρικό τμήμα της ιβηρικής χώρας.
Τα τελευταία στοιχεία της πορτογαλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας έκαναν λόγο για περισσότερες από 250 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις και περίπου 3000 πυροσβέστες που έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.
Το υπεράνθρωπο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν και πολίτες που διαμένουν σε περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά. «Πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά για μην επεκταθεί.
Το σπίτι μου είναι παρακάτω, στον δρόμο που κινείται η φωτιά, πρέπει να πάω να του ρίξω νερό παντού. Αν η φωτιά προχωρήσει θα χάσω τα πάντα», λέει εμφανώς αναστατωμένη μια νεαρή γυναίκα στην περιφέρεια της Κοΐμπρα, στην κεντρική Πορτογαλία.
Έρευνες για τα αίτια
Αντιμέτωπη με τις καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκεται όμως και η νότια Γαλλία, συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της Κορσικής.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές η φωτιά έχει ήδη κατακάψει πάνω από 20.000 στρέμματα. Εξαιτίας της απειλητικής φωτιάς που μαίνεται από την προηγούμενη Πέμπτη περισσότερα από 1.000 άτομα, τόσο μόνιμοι κάτοικοι όσο και τουρίστες οδηγήθηκαν σε προσωρινά καταλύματα, εκκενώνοντας για λόγους ασφαλείας περιοχές στη βόρεια Κορσική, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής διοικητικής αρχής.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, «η φωτιά ξέσπασε στη δυτική πλευρά του Κορσικανικού Ακρωτηρίου (Καπ Κορς) και εξαπλώθηκε γρήγορα στα γύρω βουνά, περνώντας μέσα από το βουνό Κολ Σεν Ζαν για να φτάσει στην ανατολική πλευρά, με αποτέλεσμα να απειλήσει άμεσα τις περιοχές Σισκό και Πιετρακορμπαρά».
Κι ενώ οι επιχειρήσεις κατάσβεσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχές διεξάγουν έρευνες και για τα αίτια των πυρκαγιών. Παρά τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρότητα εκπρόσωπος της πορτογαλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας εκτιμά ότι το 90% των πυρκαγιών στη χώρα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Είτε σε εμπρησμό είτε σε αμέλεια, όπως διευκρίνισε.
Διαβάστε επίσης: Δεν θα χτυπάει πια το διάσημο Big Ben του Λονδίνου (pics)