Fata Morgana II: Οι “αντικατοπτρισμοί” που μάγεψαν την Πρέβεζα

Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας έλαβε χώρα στην Πρέβεζα από την 5η μέχρι την 11η Αυγούστου 2017, στη Δημοτική Πινακοθήκη “Γιάννης Μόραλης” , με τίτλο Fata Morgana II, την οποία τίμησαν δεόντως τόσο οι κάτοικοι αλλά και πολλοί τουρίστες που βρέθηκαν στην όμορφη πόλη της Ηπείρου, και οι οποίοι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τις πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες της δημιουργού Βιργινίας Χορμοβίτη.

Η έκθεση FATA MORGANA II

Αυτός ο τίτλος σχετίζεται με τους αντικατοπτρισμούς κι αντιπροσωπεύει ένα μέρος του καλλιτεχνικού έργου της Βιργινίας Χορμοβίτη.

Η δημιουργός προσπαθεί να αναμίξει δύο κόσμους: από τη μια πλευρά, υπάρχει ο κόσμος
που την περιβάλλει· κι από την άλλη, ο φωτογραφημένος κόσμος, που αποτελεί την υποκειμενική και προσωπική της αλήθεια, και που τον παγώνει με τη φωτογραφική της μηχανή πέρα από τα όρια του χωροχρόνου.

Η ματιά της αντιλαμβάνεται το φυσικό κι αντικειμενικό χώρο με τέτοιο τρόπο που προσπαθεί
να τον αλλάξει και να τον αλλοιώσει, κάνοντάς τον δικό της, μέσω διαφόρων στοιχείων.

Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνονται φωτογραφίες αφηρημένες, με μόνο μία εξαίρεση, στις οποίες κυριαρχούν οι φόρμες, οι γραμμές κι η φαντασία.

Γι΄αυτό το λόγο οι φωτογραφίες δεν έχουν τίτλο, με σκοπό να μην υπάρχουν
όρια στις πιθανές ερμηνείες.

Λίγα λόγια για την δημιουργό

Η Βιργινία Χορμοβίτη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό έγχρωμης φωτογραφίας της Ε.Φ.Ε. Αθηνών το 2011.

Από το 2011 ως το 2015 έχει κερδίσει 2 Επαίνους και 7 Αναρτήσεις στην Ελλάδα αλλά και 2
Award of Excellence σε Κύπρο και Γαλλία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Πορτογαλία κι Ισπανία.

Παράλληλα με την παρούσα ατομική έκθεση, συμμετέχει στην V Διεθνή Μπιενάλε Φωτογραφίας στο Μουσείο της Χαέν (Ισπανία).

Είναι πτυχιούχος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Ισπανικής Φιλολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετάφραση Λογοτεχνικών κι Ανθρωπιστικών Κειμένων στη Μάλαγα (Ισπανία).

Έζησε στην Ιταλία (Σιένα, Σαλέρνο) και στην Ισπανία (Μάλαγα, Ούβεδα). Δίδαξε Ισπανική και Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ιταλική Γλώσσα και Μετάφραση στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει άπειρες δημοσιεύσεις αφού μεταφράσεις της από τα ισπανικά και τα ιταλικά στα ελληνικά σε ποίηση, δοκίμια και διηγήματα έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές καλλιτεχνικό περιοδικό Levurelitteraire και στα λογοτεχνικά περιοδικά Poema, Πορφύρας, Vakxikon, Anthropino.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει εκπληκτικές εικόνες στην ιστοσελίδα της Βιργινίας Χορμοβίτης εδώ: http://virginiachormoviti.com/

Ηλίας Σιατούνης