FAZ: Με «σημαδεμένη» τράπουλα η υπόθεση Γεωργίου -Στόχος, ο εκφοβισμός του

Για «σημαδεμένη τράπουλα», επικαλούμενη μαρτυρία συνεργάτη της Eurostat, κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος απασχολούμενος με την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. 

«Στόχος της καταδίκης είναι ο εκφοβισμός» επιγράφεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine για την υπόθεση Γεωργίου.

Η εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία συνεργάτη της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, ο οποίος παρέστη στη δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα και δηλώνει στην εφημερίδα ότι «η όλη υπόθεση ήταν μία παρτίδα με σημαδεμένη τράπουλα, η οποία απέβλεπε στον εκφοβισμό».

Ο ισχυρισμός αυτός περιλαμβάνεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται όνομα και διεύθυνση του αποστολέα.

Η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η καταδικαστική απόφαση για τον Ανδρέα Γεωργίου «προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο στη Eurostat, αλλά και στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο συνεργάτης της Eurostat γράφει, μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατή μία τέτοια συνεδρίαση (δικαστηρίου) σε μία δημοκρατική χώρα-μέλος της ΕΕ».

Υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης περισσότερα πρόσωπα πλησίασαν τον Γεωργίου, διαμαρτυρήθηκαν, του είπαν «να πάει σπίτι του» και τον έλουσαν με ιταλικές βρισιές.

Ήταν σαφές, επισημαίνει ο γράφων, ότι «κανείς δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τις εξηγήσεις μας». Ακόμη και ο δικαστής, υποστηρίζει, «δεν μας επέτρεψε να εκθέσουμε την άποψή μας, ότι ήταν ορθά τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που είχε αποστείλει ο Γεωργίου στη Eurostat».

FT: Δίκη-«φάρσα» του Ανδρέα Γεωργίου

Η δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος καταδικάστηκε την Τρίτη για παράβαση καθήκοντος, απειλεί να φέρει σε σύγκρουση την Αθήνα και τους πιστωτές της ευρωζώνης, αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της για την υπόθεση η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Στην ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Αθήνα με τίτλο «Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποιούν για τη δίκη-“φάρσα” για τα ελληνικά στατιστικά», η εφημερίδα αναφέρει ότι η καταδικαστική απόφαση έχει προκαλέσει «κατάπληξη» σε πολιτικούς της ΕΕ «ανανεώνοντας αυτό που πολλές πρωτεύουσες φοβούνται ότι είναι μία σειρά πολιτικά υποκινούμενων δικών που αποσκοπούν στο να αποκαταστήσουν την οικονομική φήμη προηγούμενων κυβερνήσεων».

Διπλωμάτης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «εν μέσω ανησυχίας σε διάφορους θεσμούς για την καταδίκη» η υπόθεση είναι πιθανό να τεθεί στην ατζέντα του Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Γίνεται δε παραπομπή στην ανάρτηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις στο Twitter, με την οποία εκφράζει ανησυχία τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Μιλώντας στους FT ο κ. Ντομπρόφσκις λέει ότι η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών αποτελεί «βασικό πυλώνα της σωστής λειτουργίας» του ευρώ και «ένα από τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Όπως προσθέτει ο αξιωματούχος της Κομισιόν, «γι’ αυτό (η ανεξαρτησία) προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και γι’ αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Η εφημερίδα επικαλείται τη συνέχεια μία ανεπίσημη καταγραφή των όσων συνέβησαν στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου από έναν Ευρωπαίο ειδικό περί των στατιστικών πρακτικών ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, η οποία έχει σταλεί με email σε μερικούς αξιωματούχους της ΕΕ, η δίκη ήταν μία «εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα». Όπως προσθέτει ο συγκεκριμένος Ευρωπαίος ειδικός, «ήταν καταφανώς προφανές ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας».

Ο ίδιος αναφέρεται στο σημείωμά του σε «ανοιχτά απειλητική συμπεριφορά» στο δικαστήριο και μία «φρικτά εχθρική» ατμόσφαιρα. Σημειώνει ότι η δίκη χρειάστηκε να διακοπεί για 45 λεπτά λόγω φωνών από το ακροατήριο κατά την κατάθεσή του. «Δε θα πίστευα ποτέ ότι ‘δίκες’ σαν αυτή θα μπορούσαν να συμβούν σε μία δημοκρατική χώρα της ΕΕ», σχολιάζει ενδεικτικά.

Αφού παρατίθενται συνοπτικά οι νομικές περιπέτειες του κ. Γεωργίου, το δημοσίευμα σημειώνει τη στήριξη στο πρόσωπό του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη δήλωση Ντομπρόφκσις περί «απόλυτης εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία και ακρίβεια» των δημοσιονομικών στοιχείων που παρέθεσε η ΕΛΣΤΑΤ υπό την ηγεσία του κ. Γεωργίου από το 2010 έως το 2015.

Όπως προσθέτει η εφημερίδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως πει ότι σε αντίθεση με τις κατηγορίες σε βάρος του, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της φήμης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Το δημοσίευμα των FT καταλήγει με την παρατήρηση ανώτερου Ευρωπαίου διπλωμάτη ότι δεν είναι βέβαιο πως η υπόθεση θα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να απειληθεί η οικονομική διάσωση της Ελλάδας, «αλλά η γενική θέση θα είναι η ισχυρή στήριξη για τον Γεωργίου».

Διαβάστε επίσης: Την κλήτευση του Βαρουφάκη στη Βουλή ζήτησε ο Βενιζέλος