Έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα – Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν – Βροχή τα ειδοποιητήρια!

91
Χαράτσι

Σαν να μην έφτανε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων φόρων, έρχεται τώρα ένα ακόμη χαράτσι να τους… αποτελειώσει.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται για να μπορέσουν οι Δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους. βγαίνει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας νόμος του 1931 ο οποίος είχε αναμορφωθεί το 1989 και ποτέ επί της ουσίας δεν είχε εφαρμοστεί, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους.

Ποιο είναι αυτό το «νέο» χαράτσι
Είναι το τέλος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν την… ατυχία το ακίνητό τους να συνορεύει με οικόπεδο το οποίο απαλλοτριώθηκε για να κατασκευαστεί πλατεία, παιδική χαρά, χώρος αναψυχής κλπ.

Για να γίνει η απαλλοτρίωση ο κάθε δήμος πλήρωσε ένα ποσό στον ιδιοκτήτη. Αυτό το ποσό πρέπει να αποσβεστεί. Επί ολόκληρες δεκαετίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» οι δήμαρχοι, για να μην πάρουν και το ανάλογο πολιτικό κόστος δεν προχωρούσαν στην είσπραξη αυτών των ποσών, όμως που τώρα το ταμείο είναι… μείον, τα πράγματα άλλαξαν.

Βάσει του νόμου αυτού προβλέπεται η καταβολή ποσού για την απαλλοτρίωση απ’ όλους τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται στη λογική ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων ωφελήθηκαν καθώς η περιοχή αναβαθμίστηκε και μαζί και η αξία του ακινήτου τους.

Πως υπολογίζεται το ποσό που πρέπει να πληρωθεί
Για να υπολογιστεί το ποσό για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται αρχικά το πλήθος των ακινήτων που «συνορεύουν» με το απαλλοτριωμένο οικόπεδο. Το σύνολο του ποσού διαιρείται με βάση τα τετραγωνικά της πρόσοψης κάθε ακινήτου στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Αν πρόκειται για πολυκατοικία το ποσό που αναλογεί στο κτήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες με βάση τον παρονομαστή των κοινοχρήστων.

Πως πληρώνεται το ποσό
Η εξόφληση του ποσού γίνεται σε βάθος 15 ετών. Οι δόσεις είναι άτοκες και πληρώνονται κάθε μήνα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού υπάρχει επιβάρυνση βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αν ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ τότε έχει έκπτωση της τάξης του 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πρόστιμα και τόκους οι διορθωτικές δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πνίγονται» στα χρέη οι φορολογούμενοι: Δύο δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο

ΑΚΟΜΑ: «Ταφόπλακα» στο ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους έβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!