Αιχμές Τσιρώνη για Κουρουμπλή: “Πλοία όπως το Αγία Ζώνη δεν στεγανοποιούνται πλήρως”

Τσιρώνης

“Άδειασε” τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης για το θέμα της στεγανοποίησης του πλοίου Αγία Ζώνη που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και προκάλεσε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό.

«Μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορούμε να χτίσουμε τοίχο γύρω από ένα καράβι και να μην βγει το μαζούτ. Το μαζούτ πάει πάνω, πάει κάτω, πάει στο βυθό και όποιος νομίζει ότι μπορεί να “κλειδώσει” ένα τέτοιο πλοίο να έρθει να μας το πει πώς γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Στην επισήμανση ότι την πρώτη μέρα ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωνε ότι το 95% έχει στεγανοποιηθεί ο προερχόμενος από τους Οικολόγους αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε:

«Διότι είναι φανερό ότι όταν βλέπεις μία εικόνα, εκείνη τη στιγμή, γύρω από τα φράγματα που έχεις βάλει υποθέτεις ότι αυτή η εικόνα είναι επαρκής. Το αν τα ρεύματα έχουν πάρει τα πετρέλαια και τα έχουν πάει και κάπου αλλού, αυτό μπορούμε να το δούμε και μετά από έξι μήνες, δυστυχώς.

Δεν σημαίνει ότι επειδή θα καθαρίσουμε σήμερα και θα μπουν τα συνεργεία δεν θα σκάσει μία πίσσα μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο, η οποία ήταν εγκλωβισμένη στο βυθό από τα ρεύματα και θα βγει μετά από έναν κυματισμό. Αυτό δεν το λέω για να αθωώσω τον κ. Κουρουμπλή, το λέω για να αναδείξω τη σοβαρότητα της υπόθεσης».

Ολοκληρώνοντας, τέλος, το χτύπημά του κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας ο Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε ενστάσεις για την αισιοδοξία που εκπέμπεται ότι η θάλασσα θα καθαρίσει μέσα σε 20-25 ημέρες.

«Εγώ δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία ότι είναι τόσο απλό μία τέτοια καταστροφή να μην έχει επιπτώσεις. Το να καθαρίσουμε τη Γλυφάδα σε 20 ημέρες μπορεί να γίνει. Εκείνο που λέω όμως είναι ότι οι κρυφές επιπτώσεις μπορεί να βγουν και αργότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη δήλωσή του που προκάλεσε σάλο την Πέμπτη όταν απέδωσε την ευθύνη το ναυτικό ατύχημα και τη μόλυνση σε όλη την κοινωνία αρχικά παρατήρησε ότι απομονώθηκε η φράση του και στη συνέχεια επανήλθε λέγοντας ότι:

«Υπάρχουν συγκεκριμένα πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που κρατούν την κοινωνία δεσμευμένη στο πετρέλαιο. Ακόμα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι δεν θα γίνει ξανά ατύχημα θα έχουμε τον τυφώνα Ίρμα κτλ γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ».

Διαβάστε επίσης: Εκδόθηκε και η τρίτη άδεια για τα μεταλλεία Ολυμπιάδας από τον Σταθάκη