Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!
Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 π. μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ρ και σ. Ο Τηλέμαχος επιστρέφει στο παλάτι και ενημερώνει την Πηνελόπη για τα όσα ανακάλυψε στο ταξίδι του. Ο Οδυσσέας με τον Εύμαιο φτάνουν και αυτοί στην πόλη. Μόνο το πιστό του σκυλί, ο Άργος, καταλαβαίνει τον ερχομό του και ξεψυχά στο πέρασμά του. Ο βασιλιάς-ζητιάνος δέχεται τις προσβλητικές επιθέσεις όχι μόνο των μνηστήρων, αλλά και δούλων. Σε λίγο ο Ίρος, ένας γνωστός ζητιάνος της Ιθάκης, προκαλεί τον Οδυσσέα και οι μνηστήρες τους ωθούν σε αγώνα πάλης για να αποφασιστεί ποιος θα μείνει στο ανάκτορο. Ο Οδυσσέας κερδίζει, αλλά οι υβριστικές συμπεριφορές συνεχίζονται. Η Πηνελόπη κάνει μια βασιλική εμφάνιση και βάζει τους μνηστήρες στη θέση τους, ενώ λίγο μετά ο Τηλέμαχος παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα και τους στέλνει στα σπίτια τους.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!
Νέα ταφικά μνημεία εντοπίστηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών Νεμέας (pics)
Καταποντισμένο αρχαίο κτίριο αποκαλύφθηκε στη Σαλαμίνα
Με δωρεάν είσοδο και πολλές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στο Αρχαιολογικό Μουσείο