Ενισχύθηκε ο τυφώνας Μαρία που απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής

Ο κυκλώνας Μαρία ενισχύθηκε πολύ γρήγορα σήμερα το απόγευμα και μέσα σε μερικές ώρες αναβαθμίστηκε από την κατηγορία 2 στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ Σίμσον, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Το μάτι του κυκλώνα, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 195 χιλιομέτρων την ώρα, απέχει 95 χιλιόμετρα από τη Μαρτινίκα. Το γαλλικό νησί έχει τεθεί σε “βιολετί συναγερμό”, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού με βάση το οποίο όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να κλειστούν σε ασφαλή σπίτια ή καταφύγια και να μην κυκλοφορούν έξω.

Ο κυκλώνας αναμένεται ότι θα περάσει “πάρα πολύ κοντά” από τις ακτές της Μαρτινίκας και το NHC προειδοποιεί για “επικίνδυνες πλημμύρες” και “καταστροφικά κύματα”. Η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει μέχρι και κατά 2,7 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μαρία απειλεί επίσης τη Γουαδελούπη, τα Σεντ Κιτς και Νέβις, το Μοντσεράτ και τη Δομινίκα. Στα νησιά αυτά, αλλά και στην Αγία Λουκία, έχει σημάνει ήδη συναγερμός.

Ο νέος κυκλώνας αναμένεται ότι θα περάσει τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε απόσταση 100-150 χιλιομέτρων από τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που χτυπήθηκαν σκληρά από τον κυκλώνα Ίρμα την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη η Μαρία θα φτάσει στο Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά τον Χάρβεϋ η Ίρμα! Νέος τυφώνας πλησιάζει τις ΗΠΑ (vid)

Επτά νεκροί από την καταιγίδα «Λυδία» που σαρώνει το Μεξικό

Συναγερμός στο Πουέρτο Ρίκο: Πλησιάζει ενισχυμένος ο τυφώνας Ίρμα

14 νεκροί, 1,2 εκατ. πληγέντες και ζημιές άνω των 120 δισ. δολαρίων από τον τυφώνα Ίρμα

Στο έλεος της Φύσης: 3 τυφώνες μαίνονται στον Ατλαντικό (vid)