Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό – Μαζούτ βρέθηκε και στη Σαρωνίδα! (pics & video)

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Σαρωνικό, καθώς όσο περνάει ο χρόνος συνεχίζει να γίνεται όλο και χειρότερη,  με τη ρύπανση των υδάτων από την πετρελαιοκηλίδα να παραμένει ανεξέλεγκτη και να επιδεινώνει την κατάσταση τόσο στη Σαλαμίνα, όσο και στην Αττική.

Πραγματικά η κατάσταση είναι απερίγραπτη: Οι ακτές σε Πειραική, Άγιο Κοσμά, Καλαμάκι και Γλυφάδα είναι μαύρες από το μαζούτ ωστόσο περιορισμένου μεγέθους τμήματα του έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως λουόμενοι σε παραλία της Σαρωνίδας διαμαρτυρήθηκαν έντονα πως η θάλασσα είναι… γεμάτη πίσσα, γεγονός που δείχνει πως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων που έχουν αναλάβει την απορρύπανση, η κατάσταση δείχνει να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Την ίδια στιγμή στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προχώρησε η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ.

Της δίωξης είχε προηγηθεί  η υποβολή του προανακριτικού υλικού στην εισαγγελία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών το λιμεναρχείο Κερατσινίου και στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου.

Πλέον, η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή ο οποίος και θα ερευνήσει  και για την τυχόν ύπαρξη ευθυνών όσων  είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα  για να αποτραπεί η καταστροφή.

Ξεκίνησε η απάντληση των καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Την Παρασκευή ξεκίνησε διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη ενώ πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων.

Την ίδια στιγμή για να αποτρέψει τον πλήρη εκτροχιασμό της κατάστασης το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή μεταξύ άλλων για τη συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την μόλυνση της Παραλιακής:

Διαβάστε επίσης: Καιρός: «Καυτό» τριήμερο ενόψει με υψηλές θερμοκρασίες