Τους Γερμανούς πολιτικούς, ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Μέρκελ, που επιδιώκει μια τέταρτη θητεία στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ πως είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως θα μιλήσει στους άλλους ηγέτες της ΕΕ για τον τερματισμό της βαλτωμένης ενταξιακής διαδικασίας.
«Δεν ήταν σύμπτωση ότι ο πρόεδρός μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα του ντιμπέιτ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «παράδοση στον λαϊκισμό» των γερμανών πολιτικών.
«Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία/στον Ερντογάν με την παράβλεψη ουσιωδών και επειγόντων προβλημάτων, αντανακλούν το στένεμα των οριζόντων τους», είπε.
«Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει.»
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί απότομα φέτος.
Μεταξύ των σημείων που προκαλούν τη διαμάχη είναι η απαγόρευση σε τούρκους πολιτικούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις σε χώρες της ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος τον Απρίλιο και ανησυχίες για τις ευρείες εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν με το δημοψήφισμα, στο οποίο το «Ναι» κέρδισε με μικρή διαφορά.
Η Τουρκία έχει περιορίσει επίσης την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών που ήθελαν να επισκεφθούν τα γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να ανακοινώσει ότι μετακινεί τους στρατιώτες του εκτός Τουρκίας. Επίσης έχει θέσει υπό κράτηση πολλούς Γερμανούς πολίτες μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ.
Η Τουρκία λέει ότι έχει στείλει στη Γερμανία αίτημα έκδοσης ενός από τους κύριους υπόπτους, όπως υποστηρίζει, για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί στην καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Διαβάστε επίσης: «Ταφόπλακα» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βάζει η Κομισιόν