Επιτέλους – Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πιάνουν το τιμόνι

125
Τιμόνι

Πρώτα άφησαν τις γυναίκες να πηγαίνουν στο γήπεδο. Τώρα, εν έτει… 2017 τους επιτρέπουν και να οδηγούν!

Με απόφαση του βασιλιά Σαλμάν, πλέον, στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα (!) να οδηγούν. Ναι, δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα.

Πολλοί κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση. Είναι μάλλον μια θλιβερή υπενθύμιση πως μέχρι τώρα, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν μπορούσαν να οδηγούν. Όχι γιατί δεν ήξεραν αλλά γιατί δεν τους το επέτρεπαν.

Η απόφαση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώθηκε χθες 26 Σεπτεμβρίου. Έτσι, η αραβική χώρα δεν είναι πια η μοναδική στον κόσμο που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν. Με την απόφαση του βασιλιά Σαλμάν, θα μπορούν να πιάσουν τιμόνι από τα τέλη του 2018. Αυτό ορίζει το βασιλικό διάταγμα.

Γυναίκες στο τιμόνι
Ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε να εκδίδονται άδειες οδήγησης και για τις γυναίκες, κατά το κείμενο που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018.

Ήταν πολλές εκείνες είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν γιατί αψήφησαν την απαγόρευση.

«Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ, νιώθω τόσο μεγάλη χαρά», δήλωσε η 30χρονη τραπεζοϋπάλληλος Χάγια Ρακιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ριάντ. «Δεν θα περίμενα ποτέ μια τέτοια απόφαση πριν (περάσουν ακόμη) δέκα ή είκοσι χρόνια», πρόσθεσε.

Ορισμένες από κάποιες που ανήκουν στην ελίτ στη Σαουδικής Αραβίας μπορούσαν κάλλιστα να οδηγούν στο Λονδίνο ή στο Ντουμπάι, αλλά όχι στο Ριάντ, όπου αν παραβίαζαν την απαγόρευση συλλαμβάνονταν.

Γιατί… χαλαρώνουν
Στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο βασίλειο με ορίζοντα το 2030, με στόχο κυρίως να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο, το Ριάντ μοιάζει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τις γυναίκες στη χώρα.

Οι οποίες για παράδειγμα πρέπει να έχουν έγκριση κάποιου «κηδεμόνα» τους, ενός άνδρα της οικογένειας τους—συνήθως του πατέρα, του συζύγου ή του αδελφού τους—για να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.

Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης της οδήγησης ανακοινώθηκε μερικές ημέρες αφότου επιτράπηκε σε γυναίκες να συγκεντρωθούν για μια εθνική γιορτή σε ένα στάδιο. Κι αυτό δεν είχε προηγούμενο στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να επιβάλλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα «παροτρύνει» την Ευρώπη ο Τραμπ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση Τράμπ: Είμαστε πανέτοιμοι να επιφέρουμε μαζική καταστροφή στην Β. Κορέα

ΑΚΟΜΑ: Ρωσία: Ξεκίνησε ανελέητο σφυροκόπημα μετά τον θάνατο του Στρατηγού (Βίντεο)