Θεοδωράκης στη ΔΕΘ: «Δεν θα γίνουμε τσόντα στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς»

58

Με τη φράση «θα είμαι πολύ χρήσιμος ως ηγέτης της παράταξης της Κεντροαριστεράς» ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου σχήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ξεκαθαρίζοντας πως «Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι τσόντα ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε στους λαϊκιστές, ούτε στους συντηρητικούς»

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει τις επενδύσεις στις Σκουριές κι αν δεν υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα να αποσύρει τους γραφειοκράτες. «Να λάβει το βάρος της απόφασης ο κ. Σταθάκης» είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι πρέπει να τελειώνει αυτό το «καραγκιοζιλίκι» όπως το χαρακτήρισε, με τις επενδύσεις: «Εγώ θα τελείωνα το καραγκιοζιλίκι με τις επενδύσεις που γίνονται ή δεν γίνονται: Ελληνικό, Κέρκυρα, ανεμογεννήτριες, αεροδρόμια».

Διευκρίνισε τη θέση του για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ: «Η κρατικοποίηση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης είναι ο παλιός κακός δρόμος. Εμείς θα επιλέγαμε έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό».

Προχώρησε μάλιστα με μετωπική επίθεση κατά των κυβερνώντων λέγοντας: «Αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, κάνουν αυτό που είπε ο Λένιν: ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω. Η χώρα όμως δεν έχει χρόνο».

Ο κ. Θεοδωράκης κράτησε ίσες αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ στην ερώτηση που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους για το πού θα τοποθετείται πολιτικά ο νέος πολιτικός σχηματισμός και με ποιο από τα δύο κόμματα θα συνεργαζόταν.

Είπε χαρακτηριστικά πως υπάρχει χρόνος για να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις και πως ρόλο θα παίξει πόσο μεγάλο θα είναι το Κίνημα που θα δημιουργηθεί.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε πως «δεν είναι στον ορίζοντά μας μια συνεργασία», συμπληρώνοντας πως το κυβερνητικό αυτό σχήμα είναι «επικίνδυνο για τη χώρα». «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο» για συνεργασία, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως και προς τα δεξιά υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί μια λύση. Επανερχόμενος, έπειτα από δεύτερη ερώτηση, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «η απόσταση από τη συντηρητική πολιτική είναι απόλυτη, αλλά δεν θα ταυτιστούμε και με ένα λαϊκιστικό μέλλον».

Ερωτηθείς εάν το νέο κόμμα που θα σχηματιστεί θα βρίσκεται πιο κοντά στο Κέντρο ή την Κεντροαριστερά, απάντησε πως υπάρχει χώρος για όλους και συμπλήρωσε πως θα πρόκειται για ένα εντελώς νεό κόμμα με νέο καταστατικό, νέα ηγετική ομάδα και νέες θέσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τον πήχη της συμμετοχής στις εκλογές για την Κεντροαριστερά στους 200.000 ψηφοφόρους προσθέτοντας ότι «αυτή η υπόθεση θα αποκτήσει ενδιαφέρον αν αποκτήσει ευρύ κοινό και δεν ψηφίσουν μόνο οι μηχανισμοί».

Εγώ ήμουν ο στρατιώτης του «ναι», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας με τη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ότι υπήρξε ηγέτης του ναι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

«Εγώ και οι βουλευτές μου ήμασταν στρατιώτες του Ναι, στρατιώτες στη μάχη για να μείνει η χώρα στην ΕΕ και να μην γυρίσει σε ένα βαλκανικό παρελθόν. Και την κερδίσαμε αυτή τη μάχη» δήλωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να αναλάβει το βάρος της απόφασης για τις Σκουριές, ενώ επιτέθηκε σφοδρά στον Νίκο Καρανίκα, για τον οποίο είπε ότι «χρησιμοποίησε ψεύτικες φωτογραφίες για έναν ισχυρισμό και παρόλα αυτά ακόμη παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού».

Εμείς ακούμε τους ειδικούς, δεν είμαστε στο πλευρό κανενός επιχειρηματία, ανέφερε, και συμπλήρωσε πως οι δραστηριότητες εξόρυξης μπορούν να συνεχιστούν, να παρακολουθούνται τόσο από επιστήμονες όσο και από το υπουργείο.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η δραστηριότητα, που υπάρχει από πάντα στην περιοχή, μπορεί να συνδυαστεί τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και με την τουριστική ανάπτυξη, κάτι που θα συμβεί και στο Ιόνιο, όπως είπε, όπου η κυβέρνηση έδωσε την άδεια για τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ο νέος φορέας

Επανερχόμενος στο θέμα, τοποθετήθηκε και για την εκλογή ηγεσίας στο νέο κόμμα ξεκαθαρίζοντας ότι: «Από το παρελθόν κρατάμε τις φλόγες και πετάμε τις στάχτες. Κάποιοι άνθρωποι έχουν δώσει στην κοινωνία,αυτούς τους θέλουμε μαζί μας».

Παράλληλα, ζήτησε από τους υποψήφιους για την ηγεσία «να ξεκαθαρίσουν τι κόμμα θέλουν και τι χώρα θέλουν. Εγώ το έκανα ήδη στην ομιλία μου».

Απένειμε τα εύσημα στην κα Γεννηματά για την τελική της απόφαση: «Θέλω να αναγνωρίσω στην κ. Γεννηματά την τελική της απόφαση. Αποδέχθηκε μια πολύ τολμηρή πρόταση, άκουσε αυτό που θέλει η κοινωνία».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε και σε προσωπικές αναφορές: «Στο Κίνημα που έχω στο μυαλό μου κανείς δεν είναι αιωνόβιος. Σε μερικά χρόνια εγώ θα φύγω, θα έρθει η νέα γενιά να με αμφισβητήσει».

Επίσης έκανε και μία τολμηρή δήλωση για το κόμμα και τον αρχηγό: «Δεν γίνεται φτωχό κόμμα με πλούσιο αρχηγό. Ο αρχηγός πρέπει να εγγυάται με την προσωπική του περιουσία τη βιωσιμότητα του κόμματος».

Για την περιπέτεια της υγείας του

«Πρώτον να σας πω ότι είμαι καλά. Και είμαι πολύ καλά και το βλέπετε» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Με τον καρκίνο δεν ξεμπλέκει κανείς ποτέ εντελώς. Και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ταλαιπωρούνται στη χώρα μας, γνωρίζουν ότι είναι μια συνεχής μάχη. Όμως όλα τα δικά μου στοιχεία δείχνουν ότι το αντιμετώπισα γρήγορα».

«Βοηθάει πάρα πολύ να ξέρετε, το να είσαι αποφασισμένος να το αντιμετωπίσεις και να έχεις έναν τρόπο ζωής τέτοιο, που δεν δημιουργεί προβλήματα. Να αθλείσαι, να τρως καλά. Εγώ επειδή πάντα ήμουν και λίγο αθλητής, ήμουν και της υγιεινής διατροφής, όλα αυτά έχουν βοηθήσει στο να πηγαίνω πάρα πολύ καλά και να μην χρειάζομαι αυτή τη στιγμή καμία ιατρική βοήθεια, καμία ιατρική παρέμβαση».

Στο πάνελ μαζί του βρέθηκαν η εκπρόσωπός του Ζωή Αποστολοπούλου, ο επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας Γιάννης Κωνσταντινίδης, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη, το μέλος του πολιτικού επιτελείου για την υποψηφιότητά του Νίκος Νυφούδης και το μέλος της Επιτροπής Νέων και γραμματέας της Τ.Ο. Θεσσαλονίκης Πέτρος Τερζής.

Διαβάστε επίσης: Μοναδικό: Εκδόθηκαν αυθημερόν οι άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας!