Μακρόν: Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα – Πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

149
Εμμανουέλ Μακρόν

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τις οποίες χαιρέτησε, ζήτησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρησή του από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο απευθυνόμενος πρώτα στους Γάλλους πολίτες, μιλώντας για τον τυφώνα Ίρμα και τα θύματα που άφησε πίσω του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε τον λόγο και στις δηλώσεις του, αφού μίλησε για τον τυφώνα Ίρμα (που «χτύπησε» τις Γαλλικές Αντίλλες στην Καραϊβική), έκανε αναφορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μακρόν τόνισε «χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα», ενώ πρόσθεσε πως όλα αυτά θα τα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε λίγη ώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν:

«Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας για τους συμπατριώτες μου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο και αναφερόμενος στον τυφώνα Ίρμα που χτύπησε τις Γαλλικές Αντίλλες.

«Υπογραμμίσατε πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής, παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις. Μετά από μια τέτοια καταστροφή πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες», είπε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι φίλες χώρες. «Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Εχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Τόσο το παρελθόν μας, όσο και το μέλλον μας είναι κοινό. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Μακρόν είπε ακόμα ότι έχει έτοιμη πρόταση να υποβάλει στους εταίρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πραγματικά πως και στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. «Όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι θετική, αλλά αυτό δεν υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είπε.

«Η Ελλάδα χρειάζεται υπευθυνότητα και θάρρος και μια κοινή φιλοδοξία για να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομική δύναμη. Ηρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις γαλλικές επιχειρήσεις και θέλω να γίνουν περισσότερες επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμα ότι αισθάνεται περήφανος που θα μιλήσει από την Πνύκα, τον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

«Σας το οφείλουμε η αντοχή και το κουράγιο σας να μην ξεχαστούν. Κάποιοι σάς ήθελαν εκτός Ευρώπης, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν», είπε, κλείνοντας, ο κ. Μακρόν (πιθανώς αναφερόταν στον Β. Σόιμπλε), προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Παυλόπουλος προς Μακρόν: «Εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα τώρα είναι η σειρά σας»