Παροχές από το 2019, διορθώσεις και ελαφρύνσεις έταξε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

ΔΕΘ

Με την  καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Σημεία από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία. Για να οικοδομήσουμε μία σταθερή προοπτική είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων.
Για το σχέδιο ελάφρυνσης των φτωχότερων στρωμάτων: Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα, μείωση φορολογίας: Το 2016 είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση. Ηταν το γεγονός που μας εντυπωσίασε όλους, η μεγάλη θετική έκπληξη και η αιτία που μπορέσαμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών […] «Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους.
Σε ερώτηση για το ΔΝΤ: Σε σχέση για το χρέος να σας πω κατ΄αρχάς είχαμε μια πολύ απόφαση στις 15 Ιουνίου. […] Θέτετε στο τραπέζι ένα κρίσιμο ερώτημα. Ενα κρίσιμο ερώτημα που έχει να κάνει με το ρόλο του ΔΝΤ […] Χαίρομαι που τουλάχιστον στο θέμα του χρέους και της ανάγκης απομείωσης του, βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Ταμείο.
Απάντηση σε ερώτημα για το άρθρο με τον Αντρέα Παπανδρέου και αν επιχειρεί να ταυτιστεί:  Το άρθρο αυτό πράγματι δημιούργησε μεγάλο θόρυβο. Δέχτηκα επιθέσεις, μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς… Αυτό που ενδεχομένως να ενόχλησε ήταν μια συγκεκριμένη παράγραφος. […] Να είμαι εγώ αυτός, επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας που θα έχει καταφέρει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές αυτές που δημιούργησε ένα άλλο πολιτικό σύστημα.
Απάντηση σε ερώτημα για δήλωση Τσακαλώτου για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, το συντονισμό της κυβέρνησης και το εάν το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με έναν ανασχηματισμό: Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Τη βασική ευθύνη καθυστέρησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση.  Από εδώ και πέρα θέλω να μιλήσω για το μέλλον, όχι για το παρελθόν. Η κυβέρνηση αυτή έχει παράγει σημαντικό έργο. […] Πιστέψτε με, η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Σε σχέση με την 3η αξιολόγηση, πρέπει να σας πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με μεγάλη ταχύτητα στα πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί. […] Η κυβέρνηση θα κινηθεί τους επόμενους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς. Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου προέδρου ήταν η συμφωνία του σε αυτό το σημείο το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη.
Απάντηση σε ερώτημα για τα δάνεια των κομμάτων και μεγάλων ΜΜΕ: Αναφέρεστε σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, για το οποίο οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σιωπούν. Δημοσίευμα εφημερίδας αποκαλύπτει ότι λίγες μέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στην εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αν θα ζητηθεί περιθωριοποίησή του εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις: Το ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποφασίσει. Μπορουμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός.
Ερώτηση για τις επενδύσεις και πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: Φέτος, το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ. Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως η γραφειοκρατία. Παθογένειες που δεν οφείλονται στα 2,5 χρόνια που κυβερνάμε εμείς… Εκεί που υπάρχει μια διαφορά, αν θέλετε, σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον… Δεν επισκέφτηκα τυχαία επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα, επισκέφτηκα επιχειρήσεις που επενδύουν στις εργασιακές σχέσεις… Ερχονται επενδύσεις στην Ελλάδα και μέσα από αυτές τις επενδύσεις πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την μεγάλη ανεργία.
Σε ερώτηση για τους ανθρώπους της παραγωγής: Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής […] Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα
Σε ερώτηση για τα λάθη της κυβέρνησης, κατά τον κ. Τσίπρα: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε φυσιολογικές συνθήκες. Πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματεύσεις μας […]. Πολλές φορές είχαμε την αίσθηση ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα και ερχόντουσαν κάποιοι άλλοι και έπαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθετα. Εχουν γίνει αστοχίες, έχουν γίνει λάθη αλλά κατά την άποψή μου έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα που δεν ήταν εύκολα να επιτευχθούν. Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση αλλά έχουμε μπροστά μας και το ζήτημα του πώς θα οργανώσουμε το μέλλον… Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει, και δικαίως, για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. […] Θέλω να σας πω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για την νέα γενιά. Για τους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό και πρέπει να γυρίσουν πίσω. Να μιλήσουμε για την έννοια της νεανικής επιχειρηματικότητας… Δίνουμε χρήματα για την νεανική επιχειρηματικότητα. […] Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να οικοδομούμε την επόμενη ημέρα, και η επόμενη ημέρα στηρίζεται στη νέα γενιά.
Σε ερώτηση για τα σημεία που διαφοροποιείται ο κ. Τσίπρας από τον κ. Μακρόν: Βασικό σημείο σύγκλισης είναι η ανάγκη εκδημοκρατισμού, να μην είναι η Ευρώπη ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός… Οι ηγέτες της Ευρώπης να λογοδοτούν ενώπιον των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συμπέσουν και διαφορετικές οπτικές…
Σε ερώτηση για το task force που θα ασχοληθεί με την προώθηση των επενδύσεων: Ηδη σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δύο υπουργικές επιτροπές… Επιλέγω την προσωπική μου παρουσία γιατί πιστεύω ότι σε μεγάλα επενδυτικά έργα είναι και η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στη δημόσια διοίκηση. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή. Θέλουμε να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Και αν πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τον ελληνικό λαό  δεν θα είχαμε μπει κατ΄αρχάς στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, από εμπιστοσύνη… Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019… Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της… Εχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, τουλάχιστον των καλόπιστων εταίρων μας… Η Ελλάδα του χρόνου τέτοια εποχή η χώρα θα βρίσκεται σε νέο πλαίσιο.
Σε ερώτηση για Κεντροαριστερά και συνεργασία: Η σοσιαλδημοκρατία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων […]
Σε ερώτηση για τις «αυταπάτες», σε ποια πράγματα έχουν αναθεωρήσει και το δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση: Ανεξαρτήτως τη γνώμη που έχετε για εμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα εγώ ή η κυβέρνηση μου; […] Πρέπει να αποφασίσετε για ποια πράγματα θα μας κατηγορείτε. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε τα πιστεύω μας ή επειδή είπαμε «ψέματα» στον ελληνικό λαό. […] Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Η δημοκρατία είναι μια διέξοδος, αν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση εκείνη την εποχή το δημοψήφισμα δεν θα είχαν ανοίξει σήμερα ρωγμές στην Ευρώπη. […] Δεν κατανοώ το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Θέλω να σας πω, ότι δεν πρέπει να έχετε μεγάλη, αν θέλετε, φοβία και μεγάλη ανησυχία την προοπτική ο λαός μας να τοποθετείται σε μεγάλα ζητήματα, όταν πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτά.
Για το εάν έχει προτίμηση ανάμεσα στους υποψήφιους για την κεντροαριστερά και τους ΑΝΕΛ: Και να είχα άποψη θα ήταν, unfair να την πω […] Με προβληματίζει που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ιδεολογική του άποψη. […] Σε ό,τι φορά τον κ. Καμμένο και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να πει ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Ενα κόμμα που άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν ο κ. Καμμένος οπαδός της χούντας, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Κρατάει μια έντιμη στάση στα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες. Μέχρι σήμερα η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, γιατί είναι έντιμη.
Σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τη θέση της Ελλάδας: Θα ήταν λάθος αν η Ευρώπη έβαζε ζήτημα τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. […] Η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει στάση ευθύνης και να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο δεύτερος προφανής λόγος είναι ότι ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες.
Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωσησ στο χώρο του ΕΝΦΙΑ, όχι αναδιάρθρωσης στο τελικό ποσό αλλά μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν κάποιες μειώσεις, για ένα 30% είχαμε σταθερή τιμή και για ένα 25% είχαμε μια κάποια επιδείνωση. Έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης απέναντι στους πολίτες, και αυτό θα επιφέρει μια καλύτερη κατανομή απέναντι στους πολίτες. […] Κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά στην μεγάλη ιδιοκτησία ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος. […] Αδικος είναι για αυτούς που θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο. Σιγά-σιγά βγαίνοντας από την κρίση θα κινείται η αγορά ακινήτων και πιστεύω ότι σε αυτό θα συμβάλλει και η προσπάθεια που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, της δημιουργίας ενός πλαισίου σύγκλισης των πραγματικών και αντικειμενικών τιμών.
Σε ερώτηση για τον περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων που προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος και για το αν θα αλλάξει στάση η Ελλάδα απέναντι στην Κίνα: Εμείς είμαστε μια χώρα που διψάει για άμεσες ξένες επενδύσεις. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να περιμένουμε να το συνειδητοποιήσει η Ευρώπη; Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν ο ελληνικός χώρος γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα και αυτό είναι η τοποθεσία της. Η Κίνα είναι ίσως μια από τις λίγες δυνάμεις με μεγάλη ισχύ που έχει σχέδιο και ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Εμείς από την αξιοποίηση του λιμανιού θα χάσουμε; Θα γίνει το πρώτο λιμάνι της χώρας […] Λίγες χώρες μπορεί να συνομιλούν και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο.
Ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις: Προβλέπεται η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις το 2020. Γιατί το ‘20 και όχι το 2019; Γιατί τα αντίμετρα συμβαδίζουν με τα μέτρα. Εάν λοιπόν δούμε του χρόνου τέτοιο καιρό ή στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μια φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας, οι ενδείξεις που θα έχουμε από την ανάπτυξη, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα προσπαθήσουμε αυτόν το χώρο να τον οδηγήσουμε στις ελαφρύνσεις.
Σε ερώτηση για «κόκκινη γραμμή» σε νέες καθυστερήσεις της αξιολόγηση και τους τρόπους αντίδρασης: Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες καταστάσεις… Αρα νομίζω ότι θα βρούμε και τώρα τρόπους, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει από πλευράς του Ταμείου προσπάθεια κωλυσιεργίας και πιστεύω ότι η Ευρώπη θα έχει πιο ξεκάθαρη θέση. Το κρίσιμο ερώτημα που αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και την Ευρώπη έχει να κάνει με το εάν το ΔΝΤ θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. […] Θέλω να επαναλάβω ότι για εμάς το κρίσιμο είναι να ληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι αποφάσεις για την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σε ερώτηση για τις τράπεζες: Θεωρώ ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η β’ αξιολόγηση ήταν εξαιρετικά επιτυχής ήταν η απόφαση για τα αναπτυξιακά εργαλεία.   Το πιο σημαντικό ήταν το βήμα της αναπτυξιακής τράπεζας. Η Ελλάδα το χρειαζόταν περισσότερο από κάθε άλλον. Δουλεύουμε σκληρά για να γίνει πραγματικό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Σε ερώτηση για τη Δικαιοσύνη: Μίλησα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια πέρσι αυτό τον καιρό, χωρίς διάθεση να προκαταβάλλω τη Δικαιοσύνη. Πράγματι αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα. Υπήρξε μια οριακή απόφαση σε βάση με το γεγονός ότι το διαγωνισμό δεν τον διενήργησε το ΕΣΡ, λόγω του ότι η αντιπολίτευση έκανε μποϊκοτάζ στη διαδικασία.  […] Σήμερα, ένα χρόνο μετά πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί. Ο νόμος ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να διεξάγει τον διαγωνισμό, σε πείσμα ορισμένων. […] Θέλω να επαναλάβω ότι βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα διορθώνει στρεβλώσεις του παρελθόντος. Στο δεύτερο ζήτημα του ερωτήματός σας, υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη. […] Υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς […]. Το δικαίωμα στην κριτική είναι αναφαίρετο. […] Θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στις τομές που απαιτούνται για να ανακτήσει αυτή την αξιοπιστία.
Σε ερώτηση για τις γερμανικές επανορθώσεις: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω αυτό που λέτε για το εάν αναβλήθηκε μια συζήτηση στην Ολομέλεια. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι σχετικές εξελίξεις. […] Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοούσε τη χώρα μας η ταύτιση με τους πολιτικούς ελιγμούς που επιχειρεί η κυβέρνηση της Πολωνίας.
Σε ερώτηση για τον ΟΑΣΘ: Δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρούμε πως οτιδήποτε δημόσιο δεν λειτουργεί και ό,τι ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν και το καλύτερο […] Να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο οργανισμό που θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα και στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Σε ερώτηση για τον Νικολάς Μαδούρο: Η ελληνική κυβέρνηση έχει τόσα πολλά θέματα δύσκολα να ασχοληθεί  Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει μια κατάσταση στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Αυτό που εσείς ονομάσατε καθεστώς είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεχθεί και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Αυτό που έχω ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών – και όχι επειδή είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς- είναι να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, παρότι υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής. […]
Για τη θητεία του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν θα είμαι αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα του Διοικητή και τη ΤτΕ, δεν είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι. Υπάρχει άλλο θεσμικό πλαίσιο που θα κρίνει τον κ. Στουρνάρα. Είναι αυτονόητο ότι η ΤτΕ με την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, όταν δεν το κάνει τότε δεν έχουμε το αυτονόητο και όχι όταν το επιχειρεί.
Για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ: Οι ρόλοι με βάση το σύνταγμα της χώρας είναι διακριτοί […] Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, εμείς έχουμε τοποθετηθεί. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως και χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και με βάση αυτά κινούμαστε.
Σε ερώτηση για τις πανελλαδικές: Το λύκειο τα τελευταία χρόνια είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων. Θυμάμαι ότι κρατούσαμε τις απουσίες μας και το Πάσχα δεν πατούσαμε στο σχολείο […] Η πραγματική διαδικασία γινόταν και γίνεται στο φροντιστήριο και το σχολείο και το λύκειο έχει απαξιωθεί. Είναι βάσανο το σχολειό και αγγαρεία παρά ουσιαστική διαδικασία.  […] Μειώνοντας τα μαθήματα σε 4, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις ώρες. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τρεις ώρες να μπορεί να βρίσκει τον καθηγητή προκειμένου να λύνει απορίες. Ο μαθητής θα κρίνεται κατά τη διάρκεια του έτους. […] Οι εργασίες θα διορθώνονται από καθηγητές άλλων σχολείων. […] Είναι ένα σύστημα που ενδεχομένως να ακούγεται σύνθετο αλλά πιστέψτε με όσοι έχουν πρόσφατα περάσει αυτή τη διαδικασία έχουν αρχίσει ήδη και κατανοούν το πόσο πληρέστερο και καλύτερο είναι για τον ίδιο τον μαθητή και τις οικογένειες. Πιστεύω ότι κάνουμε και μια μεγάλη τομή στην ίδια τη συναισθηματική πίεση που δέχονται οι μαθητές. Πιστεύω ότι είναι μια θετική τομή. […] Θα περιορίσουμε το φαινόμενο της παραπαιδείας.