Συμβολική κίνηση στον ΟΗΕ: Υπογράφηκε συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα

121

Περίπου πενήντα χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία υπέγραψαν σήμερα συνθήκη η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και έχει συμβολική μόνο αξία εξαιτίας του μποϊκοτάζ της απαγόρευσης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.

Η συνθήκη, η οποία εκπονήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο αυτό και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 50 χώρες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καμιά από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βόρειος Κορέα– δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποστασιοποιήθηκαν επίσης, καθώς και η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει υποστεί, το 1945, επίθεση με ατομική βόμβα.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες επικρίνει την πρωτοβουλία, επικαλούμενες την βορειοκορεατική κρίση ως παράδειγμα μιας κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας που καθιστά απαραίτητο το πυρηνικό όπλο.

“Δεν υπάρχει τίποτε που να εύχομαι περισσότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. (…) Ποιος μπορεί να πιστέψει πως η Βόρειος Κορέα θα αποδεχόταν μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων;”, είχε δηλώσει τον Μάρτιο η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιράν προς ΗΠΑ: «Μην τολμήσετε να αλλάξετε τη συμφωνία για τα πυρηνικά»

Έτοιμος για πόλεμο με την Βόρειο Κορέα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ

Επίδειξη δύναμης: Ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Κορεατική χερσόνησο