Συντάξεις στο Δημόσιο – Το κρυφό “ψαλίδι” στις επικουρικές και το εφάπαξ

172
Συντάξεις

Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι από 1/1/2017 και μετά δεν θα προσμετράται για τις συντάξιμες αποδοχές η προσωπική διαφορά.

Κάπως έτσι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν χρήματα. Ταυτόχρονα ανοίγει κι ένα παράθυρο για την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ουσιαστικά αυτοί που χάνουν περισσότερα χρήματα με τη διάταξη αυτή είναι οι υπάλληλοι που έχουν πολλά συντάξιμα χρόνια, αλλά και μεγάλες αποδοχές.

Ανάλογα με το μισθό και την προσωπική διαφορά κάθε μήνα σταματούν να υπολογίζονται στα συντάξιμα ποσά από 50 ως και 400 ευρώ με αποτέλεσμα στις συντάξιμες αποδοχές να υπάρχουν στο μέλλον μειώσεις που κυμαίνονται από 20 ως και 50 ευρώ τον μήνα.

Ποιοι πλήττονται από τη διάταξη
Καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί, δικαστές και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα χάσουν χρήματα από τη νέα Διάταξη.

Η σύνταξη θα υπολογίζεται από το μέσο όρο του καθαρού μισθού και όχι από το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν μαζί με την προσωπική διαφορά.

Η διάταξη αυτή ισχύει μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι αποχωρήσουν από 1/1/2017 και μετά θα πάρουν σύνταξη μειωμένη, καθώς αυτή θα υπολογίζεται με τον νέο τρόπο, επί του ποσού του του καθαρού μισθού και όχι επί του ποσού του συνόλου.

Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο στο Δημόσιο με αποδοχές 1.700 ευρώ, εκ των οποίων τα 300 ευρώ είναι προσωπική διαφορά δεν θα υπολογιστεί για τον καθορισμό του ποσού της σύνταξής του το ποσό των 1.700 ευρώ, αλλά τα 1.400 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκθεση OOΣΑ – Μόνο η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο αύξησε φόρους και εισφορές το 2016

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι παίρνουν πίσω χρήματα – Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ σε συνταξιούχους 

ΑΚΟΜΑ: Ομολογία «βόμβα» Έλληνα Αξιωματούχου: Νέα μνημονιακά μέτρα εντός του 2018!