Οι αρχαιολόγοι στο Ιράκ ανακάλυψαν αρχαία πόλη η οποία είχε χαθεί για περισσότερα από 2.000 χρόνια με τη βοήθεια φωτογραφιών που υπήρχαν σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.
Η Qalatga Darband, η οποία πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο όταν εκείνος καταδίωκε τον Δαρείο και πριν τον νικήσει στην περίφημη μάχη των Γαυγαμήλων, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.
Η επίμαχη αποχαρακτηρισμένη φωτογραφία της CIA που δείχνει το περίγραμμα της πόλης.
Ο Δρ. John MacGinnis, ο οποίος ηγείται της ομάδας, δήλωσε στους The Times: “Είναι οι πρώτες μέρες που ερευνούμε τα ευρήματα, αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν μια πολυσύχναστη πόλη, που βρισκόταν σε ένα δρόμο που ένωνε το Ιράκ και το Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους της πόλης να προμηθεύουν κρασί τους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί”.
Οι αρχαιολόγοι εστίασαν για πρώτη φορά την προσοχή τους στο συγκεκριμένο σημείο μετά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσίευση φωτογραφιών τις οποίες είχε τραβήξει η CIA με δορυφόρο τη δεκαετία του 60. Σε αυτές τις φωτογραφίες διαφαίνονταν τα «όρια» μιας πόλης, κάτι που ώθησε τους αρχαιολόγους να εξασφαλίσουν τις ειδικές άδειες για να ξεκινήσουν τις ανασκαφές.
Καλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνει την θέση της πόλης στις όχθες της λίμνης Dukan και στις υπώρειες των Ορέων με το ελληνικό όνομα Ζάγρος.
Ο Δρ. MacGinnis και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα οχήματα για να προσδιορίσουν επακριβώς που βρίσκονταν τα όρια των κτιρίων της χαμένης πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί ακόμη ελληνικά νομίσματα και αγάλματα προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ των οποίων η Περσεφόνη και ο Άδωνις. Επίσης βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα, όπως τερακότες, της εποχής των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό την εκπαίδευση Ιρακινών ειδικών πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης.
Στόχος του προγράμματος, η διάσωση και η προστασία σημαντικών αρχαιοτήτων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής οι οποίες έχουν πληγεί από τις ένοπλες συγκρούσεις και την λεηλασία των τρομοκρατών, όπως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!
Νέα ταφικά μνημεία εντοπίστηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών Νεμέας (pics)