Υπέρ της ανεξαρτησία τάχτηκαν το 93% των Κούρδων στο Ιράκ

Σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής περίπου 282.000 ψήφοι από τα συνολικά 3,3 εκατομμύρια.

Με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα, μόλις το 2% των ψηφοφόρων στην πόλη Αμαντίγια τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτησίας, ενώ το «ναι» συγκέντρωσε το 99% των ψήφων στην Άκρι, το 96% στη Σακλάουα, το 95% στη Χαλάμπτζα, το 90% στην Κάλαρ, ενώ το ποσοστό εκείνων που εναντιώθηκαν στην ανεξαρτησία έφθασε το 14% στην πόλη Ντουχόκ.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο -παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα-, η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ξένες κυβερνήσεις επέκριναν έντονα την κίνηση.

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλες τις πτήσεις με προορισμό την αυτόνομη περιοχή, η Τουρκία απείλησε με τη λήψη σκληρών μέτρων, ενώ οι ΗΠΑ εκτίμησαν πως το δημοψήφισμα θα κλιμακώσει «την αστάθεια» στην περιοχή.Σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή» του για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, εκτιμώντας σε μια ανακοίνωσή του ότι αυτό «θα αυξήσει την αστάθεια και τις δυσκολίες» στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκία: Εμείς έχουμε την κάνουλα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε χθες να αποκόψει τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ προς τον υπόλοιπο κόσμο. Χαρακτήρισε το «αποσχιστικό» δημοψήφισμα απαράδεκτο και προειδοποίησε πως θα ληφθούν αντίμετρα σε θέματα οικονομίας, εμπορίου και ασφάλειας, αν και δεν δήλωσε ξεκάθαρα πως θα αποκοπεί η ροή πετρελαίου από την περιοχή.

«Μετά από αυτό, να δούμε μέσω ποιων καναλιών η περιφερειακή κυβένηση του βόρειου Ιράκ θα στείλει το πετρέλαιό της ή πού θα το πουλήσει», δήλωσε σε ομιλία του. «Εμείς έχουμε την κάνουλα. Τη στιγμή που θα κλείσουμε την κάνουλα, τελείωσε».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα μπορεί να λάβει τιμωρητικά μέτρα στα σύνορα και στον εναέριο χώρο κατά της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

«Τα υπουργεία Ενέργειας, Εσωτερικών και Τελωνείων επεξεργάζονται μέτρα. Αξιολογούμε βήματα αναφορικά με τις συνοριακές πύλες και τον εναέριο χώρο. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα γρήγορα», δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ιράκ: Δεν θα κάνουμε διάλογο

Η κυβέρνηση του Ιράκ, από την πλευρά της, δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος, διότι είναι αντισυνταγματικό», είπε ο Αμπάντι σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.

Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμενόταν να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Τρεις στρατιώτες νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου στη Δυτική Όχθη