Το κρατάνε μυστικό: Ξέσπασε επιδημία ιλαράς – Προσβλήθηκαν 6 γιατροί νοσοκομείων!

ΚΕΕΛΠΝΟ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει σταδιακά το φαινόμενο της εξάπλωσης του ιού της Ιλαράς, επαληθεύοντας τις ανησυχίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για κίνδυνο επιδημίας στη χώρα μας, καθώς σε νόσο των ενηλίκων τείνει να μετατραπεί η ασθένεια,

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in τουλάχιστον έξι γιατροί μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας έχουν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν γεννηθεί μετά το 1970.

Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι «κόλλησαν» ιλαρά – κάποιοι δε εξ αυτών χρειάστηκε και να νοσηλευτούν – μετά την επαφή τους στο πλαίσιο της εργασίας τους με άλλον ασθενή με ιλαρά.

Σημειωτέον δε ότι δεν πρόκειται για παιδίατρους ή νοσηλευτές σε παιδιατρικά τμήματα, όπως θα υπέθετε κάποιος δεδομένου ότι η νόσος εμφανίστηκε αρχικά με μεγάλη μεταδοτικότητα σε παιδικούς πληθυσμούς, αλλά για παθολόγους και νοσηλευτές γενικών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι ή ήταν ανεμβολίαστοι ή είχαν κάνει κατά την παιδική ηλικία μόνο μια δόση του εμβολίου που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή. Το πρώτο εμβόλιο για την ιλαρά ήταν μονοδύναμο και τα παιδιά δεν έκαναν δύο δόσεις όπως σήμερα.

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ιλαράς

Τα περιστατικά ιλαράς αυξάνονται συνεχώς και μόνο τους τελευταίους 4 μήνες έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 160 με τα 60 να είναι το τελευταίο 20ημερο. Για να καταλάβει κανείς την κλιμάκωση των κρουσμάτων, τα τελευταία τρία χρόνια είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα 2 περιστατικά!

Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν με την πρώτη αλλαγή του καιρού. Είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσης της στη χώρα μας είναι υπαρκτό, προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς -όπως χαρακτηρίζεται το κύμα της νόσου στη χώρα μας από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- αφορά πλέον όχι μόνο παιδιά, αλλά και ενηλίκους, ηλικίας 35 έως 50 χρόνων, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά

Σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Η ιλαρά, εκτός από το ενδεχόμενο των σοβαρών επιπλοκών, έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας.

Διαβάστε επίσης: Τελικά κατέστρεψε ο Καραμανλής την Αθήνα;