Το ISIS χάνει την πρωτεύουσά του από την επέλαση των συριακών δυνάμεων (pics & video)

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χάσει τον έλεγχο του 90% της de facto πρωτεύουσάς του στη Συρία, μετά από μια μεγάλη επιχείρηση που εξαπέλυσαν στη Ράκα οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» σχεδόν ολόκληρη η πόλη έχει πέσει στα χέρια των πολιορκητών.

Ο επικεφαλής των SDF είπε ότι η «Επιχείρηση Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της πόλης, που κρατούσαν εδώ και πάνω από τρία χρόνια οι τζιχαντιστές, βρίσκεται στην τελική της φάση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ένας συνασπισμός Κούρδων και Αράβων μαχητών, κατάφερε να κυκλώσει την πόλη τον Ιούνιο. Η μεγάλη επιχείρηση για να την κατάληψη του κέντρου της πόλης άρχισε το Σαββατοκύριακο. Όπως και στη Μοσούλη του Ιράκ οι τζιχαντιστές προβάλλουν λυσσαλέα αντίσταση και διεξάγονται σκληρές οδομαχίες.

Τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι της πόλης την εγκατέλειψαν αψηφώντας τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών του ISIS και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει τους δρόμους καθώς και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ περίπου 70.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Άγνωστο είναι πόσοι τζιχαντιστές παραμένουν ταμπουρωμένοι αν και πολλοί έχουν ήδη διαφύγει στην έρημο. Ελεύθεροι σκοπευτές και νάρκες δυσχεραίνουν την προέλαση των πολιορκητών, αλλά η επικείμενη πτώση της Ράκα θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά το τέλος του «χαλιφάτου» στη Συρία και το Ιράκ, καθώς θα απομείνουν ελάχιστα εδάφη υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την κατάρρευσή του ως δύναμη που ελέγχει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις ο ISIS θα μετασχηματιστεί σε μια αντάρτικη ομάδα που με εφαλτήριο το Ιράκ και τη Συρία θα εξαπολύει τρομοκρατικές και βομβιστικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Νέα τρομαχτικά βίντεο από τον καταστροφικό σεισμό στο Μεξικό