Κήρυξε “εμπάργκο” στην Ελλάδα η Τουρκία! Απαγόρευσε το απόπλους προς τα ελληνικά νησιά

181

Απαγόρευση απόπλου προς την Ελλάδα για όλα τα τουρκικά σκάφη εξέδωσε η Τουρκία η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι από 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται και τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα, δηλαδή προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία!

Ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν -δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω και την αντίστοιχη μικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια- ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες.

Πουλούσαν ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγονταν για την Ελληνική οικονομία.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα.

Σημειώνεται πάντως ότι στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων.

Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους, ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου, χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους. Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες Έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν.

Ήδη, στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση. Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν, με το γεγονός ότι το σύνολο των μικρασιατικών παραλίων αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά η πρόφαση που προβάλλουν οι Τουρκικές Αρχές είναι ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε ως μέτρο επειδή έπειτα από τις κατασχέσεις τουρκικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια η τουρκική σημαία κινδυνεύει να υποβαθμιστεί από λευκή σε γκρίζα. Μάλιστα κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για κακές προθέσεις εναντίον της Τουρκίας!

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα έπειτα από την απόφαση αυτή του τουρκικού Υπουργείου τα τουριστικά σκάφη της Αλικαρνασού (Μπόντρουμ) δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν άδεια για να κάνουν τα δρομολόγιά τους.

Οι καπετάνιοι των σκαφών στη συνέχεια διαπίστωσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να κατάσχουν τουρκικά σκάφη με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να υποβαθμιστεί η λευκή σημαία που έχουν τα σκάφη της Τουρκίας σε γκρίζα σημαία.

Αναφέρουν ακόμη ότι στο παρελθόν η Τουρκία είχε γκρίζα σημαία αλλά στη συνέχεια κατάφερε να αναβαθμιστεί σε λευκή σημαία λόγω των ρυθμίσεων που έκανε στους κανόνες ναυτιλίας της με αποτέλεσμα τα τουρκικά σκάφη να έχουν διευκολύνσεις στα λιμάνια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενώ έχει απαγορευθεί ο απόπλους των τουρκικών σκαφών από τις 12 Οκτωβρίου θα απαγορευθεί ο απόπλους και των φέριμποτ μέχρι την 1η Ιανουαρίου και μετά θα γίνει επαναξιολόγηση!

Οι καπετάνιοι των τουρκικών σκαφών εξέφρασαν την έκπληξή τους λέγοντας ότι δεν κατάλαβαν τί έγινε. “Μακάρι να λυθεί το θέμα σύντομα”, δήλωναν.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο- μαμούθ 880 εκ. ευρώ στην Scania για καρτέλ στα φορτηγά από την Κομισιόν