Άσχημες εξελίξεις για τους δανειολήπτες έρχονται από τον Οκτώβριο, καθώς σύμφωνα με το πληροφορίες ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας από τις τράπεζες και ξεκινάει η πώληση των “κόκκινων δανείων” σε ξένα fund κατ’ επιταγή των απαιτήσεων του SSM ώστε να γίνει ταχύτερη η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα πιστωτικά ιδρύματα!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια εκ των μεγάλων τραπεζών θα έχει ολοκληρώσει αρχικά στις αρχές Οκτωβρίου την πρώτη πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων της και ακολούθως εντός των επομένων δυο μηνών θα έχει αποπερατωθεί η διαδικασία και για τις υπόλοιπες.
Σήμερα μάλιστα λήγει η προθεσμία των μη δεσμευτικών προσφορών και σε λίγες ημέρες ο ειδικός εκκαθαριστής θα αποφασίσει ποιοι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, από αυτούς που θα υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές για προς πώληση πακέτο συμβάσεων leasing, θα περάσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το θέμα να έχει κλείσει το συντομότερο δυνατόν χωρίς να το αντιληφθούν οι δανειολήπτες!
Το προς πώληση πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζες είναι αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων τόκων, προμηθειών κ.λπ.) και περιλαμβάνει μικρά καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη περιλαμβάνει 59.000 δάνεια, ονομαστικής αξίας 643 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε 41.000 δανειολήπτες. Ο μέσος όρος του δανείου ανέρχεται σε 10.800 ευρώ και η μέση διάρκεια καθυστέρησης σε 7, 8 έτη.
Το 33% του χαρτοφυλακίου αυτού, μάλιστα, είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 9 ετών, ενώ τα περισσότερα δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται την περίοδο 2008 – 2011.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 161.000 δάνεια, ονομαστικής αξίας 880 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,72 δισ. ευρώ, επίσης σε πολυετή καθυστέρηση.
Αντιστοιχούν σε 73.000 δανειολήπτες και ο μέσος όρος αξίας δανείου διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ. Το 24% των δανείων αυτών σταμάτησε να εξυπηρετείται πριν από το 2004, το 47% μεταξύ 2004 – 2006 και το 29% μετά το 2007.
Ακόμα, περιλαμβάνει συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) σε ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 362 εκατ. ευρώ στις 30/6/2017.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες τράπεζες προχωρούν σε πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλυμμένων με εξασφαλίσεις (SMEs asset backed) ύψους 1 δισ. ευρώ\, καθώς και σε πώληση καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ.
Και οι δύο συναλλαγές αναμένονται εντός του έτους, ενώ δεν αποκλείεται ήδη να έχουν φτάσει στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, δεδομένου ότι διενεργούνται με άκρα μυστικότητα.
Όλα τα παραπάνω δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση ετών, δεν έχουν καμία εξασφάλιση και καλύπτονται από προβλέψεις σχεδόν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.
Πρόκειται δηλαδή για δάνεια που βρίσκονται στο πιο “απόλυτο κόκκινο”, για την ακρίβεια από πλευράς εισπραξιμότητας για τις τράπεζες.
Πιέσεις Λαγκάρντ στους τραπεζίτες
Μετά την αναδίπλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών η συνάντηση του επιτελείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χθες το απόγευμα στο Λονδίνο έγινε σε καλό κλίμα.
Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραμούζης παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τη βελτίωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες τόσο στο επίπεδο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όσο και σε επίπεδο επιστροφής καταθέσεων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν και οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάγκη διενέργειας νέου ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και επισημάνθηκε το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε και το οποίο αποτυπώθηκε και στην πορεία των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν ταχύτερα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ενώ έγινε σαφές ότι θέλει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Διαβάστε επίσης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Στουρνάρας για φόρους, επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις