Βιβλική καταστροφή προκάλεσε ο τυφώνας «Ίρμα» στη Φλόριντα -3 οι νεκροί (pics & video)

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, ο «Ίρμα» έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35 το βράδυ της Κυριακής και μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε σχεδόν “ισοπεδώσει”  την Πολιτεία των ΗΠΑ.

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του γιγαντιαίου κυκλώνα «Ίρμα» έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα και ωθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την προσεχή επίσκεψή του στην Πολιτεία.

Η Φλόριντα ήδη μετράει θύματα από τον κυκλώνα, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.

Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο κυκλώνας βύθισε στο σκοτάδι περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στη Φλόριντα, ενώ την ίδια ώρα εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, όπως επισήμαναν οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

Προς το παρόν, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές της εταιρείας Florida Power & Light’s (FPL) στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ιδίως στις κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.

«Θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε τμήμα του συστήματός μας, ιδίως στο δυτικό τμήμα της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας θα διαρκέσει εβδομάδες, όχι ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ρομπ Γκουλντ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ενδεικτική της δραματικής κατάστασης στη χερσόνησο της Φλόριντα, ήταν η ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης της Dade County, με την οποία έγινε γνωστό πως αποσύρονται όλες οι μονάδες και οι αστυνομικοί από τους δρόμους, για την ασφάλειά τους. Άπαντες, όπως έγινε γνωστό, μετακινήθηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια.

Ένας από τους μεγάλους φόβους των Αμερικανών που διαχειρίζονται την κρίση με τον τυφώνα, επιβεβαιώθηκε από το πρώτο κιόλας χτύπημα της «Ίρμα» στην πόλη του Μαϊάμι. Οι ισχυρότατοι άνεμοι, που πνέουν με ταχύτητες μεγαλύτερες των 150 χιλιομέτρων την ώρα, παρέσυραν μεγάλο γερανό, μέρος του οποίου κατέρρευσε στο κτίριο που κατασκευαζόταν, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην οικοδομή.

Ο πρόεδρος Τραμπ, μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής.

Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Αντιμέτωποι με σκηνές από την Αποκάλυψη βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες έπληξε ο τυφώνας Ίρμα.

Εκτός των ισχυρότατων ανέμων και των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε στο πέρασμά του, παρουσίασε ένα ακόμη μοναδικό φαινόμενο, καθώς μετά το Λονγκ Άιλαντ στις Μπαχάμες της Καραϊβικής, ρούφηξε κυριολεκτικά τη θάλασσα και στο Key Largo, μίας από τις περιοχές που συνθέτουν την ατόλη μπροστά από τις ακτές της Φλόριντα.

Οι εικόνες είναι μοναδικές, καθώς ο τυφώνας μόλις έχει περάσει από το σημείο, αλλάζοντας καθοριστικά τη διαμόρφωση της γης. Ο ωκεανός δεν υπάρχει πλέον, καθώς έχει εξαφανιστεί σε βάθος εκατοντάδων μέτρων.

Από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου ενός κτιρίου στο Κι Χέιβεν η Μάγκι Χόους περιέγραψε τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Βάρκες στην κυριολεξία χάθηκαν στον αέρα, φοίνικες λύγισαν αγγίζοντας το έδαφος. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει» αφηγήθηκε η γυναίκα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Είναι αδύνατον να βγούμε αυτή τη στιγμή έξω. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί όρθιος εξαιτίας των ανέμων, όπως βλέπω από το παράθυρό μου» συμπλήρωσε.

Παρά τις εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης που εξέδωσαν οι αρχές, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μην φύγουν.

Το αρχιπέλαγος των Κις είχε καταστραφεί κατά τα ¾ του από τον κυκλώνα Ντόνα πριν από 57 χρόνια, την 10η Σεπτεμβρίου του 1960.

 

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη από Bild – Οι τζιχαντιστές έχουν πάνω από 11.000 κενά συριακά διαβατήρια