Financial Times: “…η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διώχνει την Eldorado Gold” – Τι λέει ο διεθνής τύπος

Οι Financial Times δημοσιεύουν την είδηση της απόφασης της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα με τα εξής λόγια: “H καναδική Eldorado Gold, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, δήλωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην έκδοση αδειών για το έργο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, στη βόρεια Ελλάδα”.

Το δημοσίευμα μεταφέρει τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς ότι η εταιρεία «δεν μπορεί να συνεχίσει να επενδύει» στην Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων. Όπως σημειώνεται επίσης, η αναστολή θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν πρέπει να προωθήσουμε ένα σημαντικό εμπορικό έργο σε συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο κ. Μπερνς.

«Η Eldorado έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πέντε έργα εξόρυξης και ανακαίνισης στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνουν οι FT τονίζοντας παράλληλα ότι «με 2.400 εργαζόμενους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας».

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η σκληρή αριστερή πτέρυγα του κόμματος αντιτίθεται σφόδρα στο έργο στις Σκουριές, το οποίο βρίσκεται περισσότερο από δύο χρόνια πίσω στο χρονοδιάγραμμα».

«Η ανακοίνωση της Eldorado ήρθε δύο μέρες αφού ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, επέμεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μιας ομάδας κορυφαίων Γάλλων επιχειρηματιών ότι η κυβέρνησή του θα καλωσορίσει τις ξένες επενδύσεις για να επιταχύνει την αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Απευθύνοντας την ετήσια ομιλία του για την οικονομική πολιτική, το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είπε στον κ. Μακρόν ότι “το Grexit έχει μετατραπεί σε Grinvestment”», καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

Θέμα στα διεθνή μέσα

Στην ανταπόκρισή της, η γερμανική Deutsche Welle τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από τη βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έχει «εξαφανίσει» το 25% της οικονομίας της και έχει οδηγήσει σε τρία μνημόνια.

«Αναλυτές έχουν πολλάκις υπογραμμίσει ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων θα πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, εάν η χώρα θέλει να ορθοποδήσει και πάλι» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, που παράλληλα διερωτάται εάν χάθηκε μια «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα μας.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι οι διαφορές για την επένδυση κρατάνε… χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον και ο τουριστικός πλούτος της Χαλκιδικής. Κάνει, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά και στις διαμαρτυρίες των περασμένων ετών από τους κατοίκους.

«Η αναστολή αυτή αναδεικνύει την σκληρότερη στάση που κρατάει απέναντι στην Ελλάδα ο Τζορτζ Μπερνς της Εldorado, που ανέλαβε τη θέση του Πολ Ράιτ τον Απρίλιο. Το ίδιο τηλεγράφημα έκανε την εμφάνισή του και σε αρκετές ακόμη ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Times of India!

Η εφημερίδα New York Times αναπαράγει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters για την αποχώρηση της καναδικής εταιρίας.

«Η καναδική Eldorado Gold Corp δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει την επένδυση στα ελληνικά της ορυχεία, καταγγέλλοντας ότι ρυθμιστικά εμπόδια σταματούν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα από τη στιγμή που βυθίστηκε στην κρίση» λέει το πρακτορείο, και συμπληρώνει:

«Το ορυχείο των Σκουριών στη Χαλκιδική της Βορείου Ελλάδος – ένα τοπίο με παρθένες παραλίες και πλούσια δάση- αποτελεί εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης με τις αρχές και ένα πραγματικό τεστ που δείχνει την πραγματική αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν ξένες επενδύσεις».

Το αμερικανικό ABC News και το Ctv αναμεταδίδουν το τηλεγράφημα του Associated Press, το οποίο αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και στην συγκυρία της ανακοίνωσης της καναδικής εταιρίας.

«Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η αριστερή κυβέρνησή του είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις» γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press, και συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την δύσκολη οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει πάνω από το 25% της οικονομίας της και έχει αναγκάσει τη χώρα να βασίζεται σε τρία μνημόνια. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θεωρείται “κλειδί” για να πατήσει και πάλι στα πόδια της».

Διαβάστε επίσης: Μετωπική της Eldorado με την Κυβέρνηση – Τελεσίγραφο ως τις 22 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο της εταιρείας