Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους οπαδούς της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, αλλά και στους υποστηρικτές της ένωσης με την Ισπανία, μετά την… “κωλοτούμπα” του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος αν και υπέγραψε το έγγραφο ανεξαρτησίας “ανέκρουσεν πρύμναν”!
Η δήλωση της ανεξαρτησίας έγινε τελικά μόνο συμβολικά. Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης 10 Οκτωβρίου την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Καταλονίας και ταυτόχρονα την «πάγωσε».
Η υλοποίηση της ανεξαρτησίας πάγωσε από τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με τη Μαδρίτη!
Πιεσμένος από όλες τις πλευρές, ο ισχυρός άνδρας της Βαρκελώνης επέλεξε τελικά τη μεσοβέζικη λύση. Στην ομιλία του στο καταλανικό Κοινοβούλιο, υποσχέθηκε ότι «η Καταλονία θα είναι ανεξάρτητο κράτος υπό μορφήν δημοκρατίας», σύμφωνα με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Αλλά ταυτόχρονα «πάγωσε» την επίσημη διακήρυξη της ανεξαρτησίας για να αφήσει την δυνατότητα διαλόγου με τη Μαδρίτη.
Αντιμέτωπος με μια σειρά επιχειρήσεων που μετακομίζουν από την Καταλονία εξαιτίας της κρίσης, και μετά την ιστορική διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στους δρόμους της Βαρκελώνης από τους οπαδούς της μη απόσχισης και υπέρ της ενωμένης Ισπανίας, ο ηγέτης της ανεξαρτησίας έκανε λόγο για «μείωση των εντάσεων».
«Η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητο κράτος», εκτίμησε ο Πουτζδεμόν, ο οποίος παρουσίασε αυτή την «εξαιρετική και ιστορική στιγμή» ως «την πολιτική συνέπεια» της ψήφου της 1ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης είχε δώσει 90% «ναι» στην ανεξαρτησία.
Αλλά «η καταλανική κυβέρνηση και εγώ προτείνουμε το Κοινοβούλιο να παγώσει τη δήλωση της ανεξαρτησίας ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις προσεχείς ημέρες έναν διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας. Η κυβέρνηση της Καταλονίας κάνει «μια κίνηση υπευθυνότητας και γενναιοδωρίας», εξήγησε.
Εδώ ο Πουτζδεμόν υπογράφει την ανεξαρτησία:
Άγνωστο τι μελλεί γενέσθαι…
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν αποκάλυψε τι είδους διάλογο θέλει με τη Μαδρίτη, ούτε ποιοι θα είναι οι πιθανοί συνομιλητές. Αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι να επιτύχει την αναγνώριση της Καταλονίας ως πολιτικό θέμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί αναλυτές ανέφεραν εξάλλου ότι αυτός ήταν ο βασικός στόχος των αποσχιστών. Εχοντας συνείδηση ότι η κεντρική διοίκηση του Μαριάνο Ραχόι δεν θα δεχόταν ποτέ τέτοια διαμεσολάβηση, ο Πουτζδεμόν επιθυμεί κυρίως να κάνει την Καταλονία ένα διεθνές θέμα και, ει δυνατόν, μια ευρωπαϊκή κρίση. Ελπίζοντας ότι τελικά η Μαδρίτη θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Αυτή η κίνηση δεν ικανοποίησε τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας. Μια ώρα μετά την ομιλία του Πουτζδεμόν, η Μαδρίτη απάντησε ότι «μια έμμεση δήλωση ανεξαρτησίας και στη συνέχεια ένα έμμεσο πάγωμα (…) δεν γίνεται αποδεκτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.
Έξαλλοι οι Ισπανοί πολιτικοί
Η Soraya Saenz de Santamaria, το νούμερο δύο της ισπανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα Τετάρτη. «Ήταν η ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, ούτε πού πάει, ούτε πού θέλει να πάει», ανακοίνωσε στα ΜΜΕ η Saenz de Santamaria, αναφερόμενη στην ομιλία του Πουτζεδεμόν.
Υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση της Καταλονίας για να δηλώσει την ανεξαρτησία ήταν «μια παράνομη πράξη, γεμάτη λαθροχειρίες και χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις» δημοκρατίας.
Η ισπανική Δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα το οποίο θεωρείται αντισυνταγματικό από τα περισσότερα κόμματα της Ισπανίας.
Η Saenz de Santamaria απέρριψε τις εκκλήσεις του Καταλανού προέδρου για διάλογο. «Ούτε ο κ. Πουτζδεμόν, ούτε κανείς δεν μπορεί να επιβάλει μια διαμεσολάβηση χωρίς να επιστρέψει στη νομιμότητα και στη δημοκρατία», είπε. «Ο διάλογος μεταξύ δημοκρατιών γίνεται με σεβασμό στον νόμο», κατέληξε.
Έξαλλοι και οι οπαδοί της ανεξαρτησίας
Με αυτή την αμφίσημη ομιλία, ο Πουτζδεμόν προκάλεσε την μήνιν και στο ίδιο του το κόμμα. Ενώ οι ακτιβιστές της ανεξαρτησίας περίμεναν μια κατηγορηματική ανακήρυξη, σοκαρίστηκαν όταν άκουσαν τον συμβιβασμό.
Το κόμμα Candidature d’unité populaire (CUP), ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εξέφρασε τη λύπη του «γιατί χάθηκε η ευκαιρία να ανακηρύξουμε την Καταλανική Δημοκρατία».
Η αντίδραση αυτή σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στο εσωτερικό της συμμαχίας των κομμάτων που θέλουν την ανεξαρτησία. Σε μια σειρά tweets, η νεολαία του CUP αποκάλεσε «προδοσία» την ομιλία του Πουτζδεμόν.
Στην Βαρκελώνη, πολλοί οπαδοί της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να ακούσουν την ομιλία του Καταλανού προέδρου, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους.
«Είμαι απογοητευμένος, αλλά ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε μια μονομερή απόφαση άμεσα», δήλωσε ο Siltu Solana, ένας μικρός επιχειρηματίας της Βαρκελώνης.
Πιστεύει ότι η ισπανική κυβέρνηση «δεν θα μπορεί πλέον να μας αγνοεί, θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα δημοψήφισμα όπου θα μπορέσουμε να εκφραστούμε». Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα, ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Κάποιοι χάρηκαν στο άκουσμα της ανεξαρτησίας και αμέσως πάγωσαν όταν άκουσαν ότι αναστέλλεται
Διαβάστε επίσης: Απίστευτο: Αεροσκάφος έπεσε σε πισίνα σπιτιού στη Βραζιλία -3 οι νεκροί (pics & video)