Έπεσαν οι υπογραφές για την οριστική προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας (δεξιά) και ο Πρόεδρος της Dorad κ. Erez Halfon.

Την Δευτέρα στο Τελ Αβίβ η Energean Israel υπέγραψε τελικώς τρία νέα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια υπογράφτηκαν μεταξύ του ομίλου Dorad Energy και τις εταιρίες Ashdod Energy και Ramad Negev Energy του ομίλου Edeltech, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.

Οι συμφωνίες αφορούν την προμήθεια φυσικού αερίου από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ και ανήκουν κατά 100% στην Energean Israel. Με βάση τις δύο συμφωνίες, σε ένα διάστημα 14 ετών η Dorad θα λάβει συνολικά 6,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και οι εταιρείες Ramat Negev και Ashdod συνολικά 2,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας σχολίασε «οι εταιρείες που υπογράφουν συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin, ενισχύουν την θέση τους στην εγχώρια αγορά και διασφαλίζουν την προμήθεια φυσικού αερίου για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία έχει υπογράψει με τους ομίλους της Dalia, της Dorad και της Edeltech οριστικές συμφωνίες για την πώληση συνολικά 33 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και έχει ήδη διασφαλίσει έσοδα της τάξης των 3 δισεκ. δολαρίων, με βάση τις ρήτρες Take or Pay που έχουν συμπεριληφθεί στις συμφωνίες.

Εκ μέρους του ομίλου Dorad ο Έρεζ Χάλφον, ορόεδρος της Dorad και της EAPC δήλωσε ότι «η συμφωνία θα επιτρέψει στην Dorad να προετοιμαστεί για αύξηση της παραγωγής της και για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Άσκελον και περιμετρικά της Γάζας».

Εκ μέρους των εταιρειών Ramat Energy και Ashdod στη διάρκεια της τελετής αναφέρθηκε ότι «οι συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου που υπογράφηκαν σήμερα, ενισχύουν την διαφοροποίηση των πηγών για τα εγχώρια projects και εισφέρουν στην υλοποίηση της στρατηγικής των εταιρειών».

Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία ανήκουν στην Energean Israel, θυγατρική της Energean και του επενδυτικού οργανισμού Kerogen Capital, διαθέτουν συνολικά δυνητικά (2C) αποθέματa 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 33 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν συνολικά σε περίπου 430 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο 29χρονος που συνελήφθη για τα τρομοδέματα σε Παπαδήμο και Σόιμπλε (pics)