Έρευνα -“κόλαφος”: Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι 38% υψηλότεροι από τους ιδιωτικούς!

“Κόλαφος” για την αντιμετώπιση που έχουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ως προς την ανισομέρεια στην μισθολογική ανταπόδοση της εργασίας τους, αποτελεί η εβδομαδιαία ανάλυση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Ο ΣΕΒ επανέρχεται στο θέμα των δημοσίων δαπανών και των εργαζομένων στο Δημόσιο  σημειώνοντας ότι η μονομερής λιτότητα μέσω φόρων τείνει να συμπιέζει ή και να αποθαρρύνει την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα αφήνοντας στο απυρόβλητο τις δημόσιες δαπάνες.

Στη εβδομαδιαία ανάλυση του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ σημειώνει η ανακάμπτει λόγω αύξησης της ζήτησης, που επηρεάζεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός, εξαγωγές) αλλά η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται και από υψηλότερους μισθούς, καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Από την ανάλυση των στοιχείων αμοιβών (μισθοί και απασχόληση) διαπιστώνεται η «ψαλίδα» στην αγορά εργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι μισθωτοί του Δημόσιου τομέα ήταν 806,2  χιλιάδες αριθμός που αντιστοιχεί στο 51% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1. 585 εκατ. εργαζόμενοι). Είναι δηλαδή το 34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ δραστηριοποιούνται στην οικονομία 1.246.6 εκατ. σε ατομικές επιχειρήσεις και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αναφορικά με τους μισθούς εκεί είναι που η «ψαλίδα» ανοίγει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του εργατικού δυναμικού του β’ τριμήνου του 2017, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός ανέρχεται  σε 874 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο εργαζομένων είναι 38% μεγαλύτερος μισθός φυσικά για τον εργαζόμενο του Δημοσίου. Η αναλογία έχει ως εξής:

777 ευρώ για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

1.075 ευρώ για τον εργαζόμενο στο Δημόσιο.

Μείωση για τον ιδιωτικό τομέα στο α’ εξάμηνο, αύξηση για το Δημόσιο

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές μειώνονται σε σταθερές τιμές κατά -0,8% ετησίως στο α’ εξάμηνο του 2017, έχοντας ήδη αυξηθεί κατά +1,3% και 1,9 % το 2015 και το 2016 αντιστοίχως, με τις
αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται κατά -1,3% το α’ εξάμηνο του 2017 (από +0,7% και +2,3% το 2015 και 2016 αντιστοίχως) και τις αποδοχές στο δημόσιο τομέα να αυξάνουν κατά +0,1% (από +3,2% και 1,9 % το 2015 και 2016 αντιστοίχως.

Τα στοιχεία για το μέσο ημερομίσθιο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ κινούνται επίσης σε αρνητικό επίπεδο (-1% το 2016). Στοιχεία για το 2017 δεν είναι διαθέσιμα αλλά η χειροτέρευση του 2016 δεν προοιωνίζεται αυξήσεις στις αρχές του 2017. Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ενδεχομένως θα κρατήσουν την ιδιωτική κατανάλωση σε υποτονικούς ρυθμούς στα επόμενα τρίμηνα.

Τα επίπεδα απασχόλησης και οι μισθοί

Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξάνονται ετησίως κατά 2% και στο δημόσιο κατά 1,6% ενώ οι αυτοπασχολούμενοι αυξάνονται κατά 2%.

Η εικόνα που αναδύεται από την ανάλυση των συνιστωσών των αμοιβών, είναι ότι, στις αρχές του 2017, οι αμοιβές ανά απασχολούμενο υποχωρούν ενώ η απασχόλησή τους αυξάνει. Το 2016, και οι αμοιβές ανά απασχολούμενο αλλά και η απασχόληση αυξήθηκαν, μετά τη μικτή επίδοση του 2015.

Σημειώνεται ότι το 2015, επηρεάσθηκε, και από την ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει το 2014, αλλά και από την χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος το α’  εξάμηνο 2015. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία σήμερα  ανακάμπτει, αλλά η συμπίεση των αμοιβών ανά απασχολούμενο καταδεικνύει μια ασθενική ανάκαμψη, καθώς η υψηλή ανεργία δεν επιτρέπει ακόμη τη βελτίωση των αποδοχών.

Η απασχόληση αυξάνει χωρίς, όμως, να δημιουργούνται ακόμη πιέσεις για αύξηση μισθών. Η εικόνα που αναδύεται είναι ότι στην  περίοδο 2014-2016, η επέκταση της δραστηριότητας στον τουρισμό και τις εξαγωγές (και η συνεπαγόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής) έχουν δώσει κάποια ώθηση στους μισθούς (+1,5% το 2016, παρά τη μείωση τους κατά -0,6% το α’ εξάμηνο του 2017).

Είναι ενδεικτικό ότι στη μεταποίηση και τον τουρισμό, η απασχόληση αυξάνει το 2016 και το α’ εξάμηνο του 2017 πολύ ταχύτερα από το μέσο όρο της οικονομίας.

Οι μεταβολές μισθών στη μεταποίηση (0,2% το 2016 και -1% το α’ εξάμηνο του 2017) παραμένουν  υποτονικές σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, δείγμα της απουσίας ισχυρών συνθηκών προσφοράς,  κάτι που δεν ισχύει για τον τουρισμό.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Στουρνάρα στις τράπεζες: Πουλείστε «κόκκινα δάνεια» – Εκποιείστε περιουσιακά στοιχεία