Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει σε έρευνα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας για την έκταση της αποβιομηχάνισης που έχει υποστεί η Βόρεια Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.
Μεγάλες επιχειρήσεις από τον Έβρο, το Κιλκίς, τη Ροδόπη αλλά και τη Σίνδο -στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας- έχουν βάλει λουκέτο, μην αντέχοντας το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης, στη 2η Σύνοδο του Thessaloniki Summit 2017 αφορούν σε έρευνα που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνει η Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας, η οποία αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια είναι πραγματικά απογοητευτικά:
Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.
Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.
Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.
Στα Γιάννενα περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.
Στην Καστοριά επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.
Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Αντιλαμβάνεστε το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων τα οποία έχουν χαθεί και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απολέσθησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης», είπε ο κ. Σαββάκης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές, αλλά και η παραμεθόρια ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, γιατί αφήσαμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού».
Για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της βιομηχανίας σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΒΒΕ συνεργάζεται με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ούτως ώστε να καταγραφεί η πραγματική κατάσταση της μεταποίησης στις 20 Περιφερειακές Ενότητες του βορειοελλαδικού τόξου.
«Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε μαζί με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ την πολύ δύσκολη προσπάθεια της καταγραφής της πραγματικής κατάστασης της μεταποίησης. Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις με τα ποσοστά αποβιομηχάνισης που σας ανέφερα: αφορούν ΑΕ και ΕΠΕ και όχι εργαστήρια», διευκρίνισε ο κ. Σαββάκης.
Διαβάστε επίσης: Τέλη κυκλοφορίας 2018 – Ανατροπή στις τιμές με οριακή ελάφρυνση – Δείτε για ποιους!