Δεκτή έκανε την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος στο Ελληνικό.
Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης θεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.
Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.
Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να συζητήσει και πιθανόν να αποφανθεί για το θέμα των αρχαίων στην περιοχή.
Η απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά έκρινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 3-2 καθώς η ψήφος του προέδρου μέτρησε ως διπλή, υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε.
Στην αίτηση αυτή οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.
Τις προηγούμενες ημέρες αυτοψία στην περιοχή του Ελληνικού για την εξακρίβωση της ύπαρξης ή μη δάσους είχε ζητήσει η αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή της Περιφέρειας.
ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ είχαν κινηθεί κατά σχετικής πράξης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου.
Η απόφαση αφορούσε επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου. Ωστόσο, βρισκόταν πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο.
Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει, «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου που επιβάλλει το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου, δεν αποτελεί κήρυξη αδόμητης ζώνης απολύτου προστασίας Α, ούτε ζώνης Β δόμησης με όρους, ούτε βέβαια χαρακτηρισμό της περιοχής ως οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου». Πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμποδίζεται η έγκριση ή η εκτέλεση έργου και μάλιστα μεγάλου.
Κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
Παραμένει άγνωστο αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ υπάρχουν τρία βασικά θέματα:
• της έγκρισης της Στρατηγικής ΜελέτηςΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων
• του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
• της κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου,δεν συνεπάγεται ότι περιορίζει τη δόμηση και άρα δεν φαίνεται να θέτει εμπόδια στο επενδυτικό σχέδιο στην περίπτωση που προκριθεί κάτι τέτοιο.
Και παρότι η ύπαρξη αρχαίων μνημείων δεν αμφισβητείται ούτε από τον επενδυτή, οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πιθανή αντίδρασή του στο ενδεχόμενο κήρυξης αρχαιολογικού χώρου.
Ο λόγος ανησυχίας τους οφείλεται στο γεγονός ουδείς γνωρίζει –όπως λένε- ποια μπορεί να είναι η πιθανή εξέλιξη αν ο επενδυτής αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί.
Συν τοις άλλοις, το θέμα του Ελληνικού δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική ατζέντα. Αντιθέτως, έχει τεθεί πολλάκις ως προαπαιτούμενο στις συνεδριάσεις του euroworking group αλλά και του eurogroup. Όπερ και σημαίνει ότι στο Μαξίμου δεν θέλουν να το βρουν μπροστά τους, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα αρχής γενομένης της τρίτης αξιολόγησης.
Διαβάστε επίσης: Ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε στον Βλαστό του «συνδικάτου του εγκλήματος»