Επιμένουν οι Τούρκοι: “Όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, αναμένουμε την έκδοση Γκιουλέν”

Γκιουλέν

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία αναμένει την έκδοση του αυτοεξόριστου πρώην ιμάμη Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια, λέγοντας μάλιστα ότι «όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον έγγραφα ή διαδικασίες σε εκκρεμότητα που μπορούν να καθυστερήσουν την έκδοση. «Και για τα δύο μέρη, όλες οι προϋποθέσεις έχουν καλυφθεί ώστε να πραγματοποιηθεί η έκδοση. Περιμένουμε να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ» (FETO) με το αμερικανικό παρακλάδι της ενορχήστρωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, 2016, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 250 ατόμων και των τραυματισμό 2.200 ακόμη πολιτών.Οι διώξεις των γκιουλενιστών συνεχίζονται

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις πριν από δύο μέρες, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 110 πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις για πιθανές διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο μάνατζερς, συνεταίρους και υπαλλήλους του εκδοτικού ομίλου Kaynak Holding και εταιρειών που συνδέονται με αυτόν, είχε επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη αλλά διενεργήθηκε σε 24 επαρχίες.

Η Kaynak Holding κατασχέθηκε από το κράτος το 2015 για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις όπως η Kaynak, πολλές εκ των οποίων είναι μικρότερες επαρχιακές εταιρείες, κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας μετά το πραξικόπημα και πλέον διοικούνται από διορισμένα από την κυβέρνηση πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί, ενώ 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στον στρατό και στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε μια άλλη επιχείρηση με επίκεντρο την Άγκυρα συνελήφθησαν την Παρασκευή 38 πρώην υπάλληλοι σχολείων ιδιοκτησίας του δικτύου Γκιουλέν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα σχολεία έκλεισαν με διάταγμα που εκδόθηκε έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικό μήνυμα από Σόιμπλε: «H Ελλάδα δεν ξεπέρασε ακόμα το πρόβλημα αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θα μας τρελάνει ο Ερντογάν: «Δεν έχουν Δημοκρατία στην Αμερική» – Νέο «λιθαράκι» στην κόντρα με τον Τραμπ

ΑΚΟΜΑ: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα Αναστασιάδη: «Ο λαός θα μας εμπιστευτεί και πάλι»