“Ηχηρό ράπισμα” στον Μπαλάφα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

122

Την ώρα που ο υφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μίλαγε για υπερβολές των αντιδράσεων για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα, υπογραμμίζοντας πως “δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το 2015”, η Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με ανακοίνωσή της εκθέτει το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Συγκεκριμένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, αναφορικά με τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στα ελληνικά hotspots, και ζητά να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες εν όψει του χειμώνα στα νησιά του Αιγαίου!

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ευθέως την κυβέρνηση ότι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και κάνει έκκληση για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί για επιτάχυνση της προετοιμασίας για τον χειμώνα στα νησιά του Αιγαίου

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές υπό την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στα νησιά του Αιγαίου, όπου επιδεινώνονται πολύ γρήγορα οι συνθήκες καθώς αυξάνουν οι αφίξεις, κι ενώ αναμένεται να χειροτερέψει ο καιρός με δυνατές βροχές και κρύο.

«Η Υ.Α. κάνει έκκληση για δράση στα νησιά με στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού, τη βελτίωση των καταλυμάτων και την προμήθεια και διανομή κατάλληλων και επαρκών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η πίεση στα υπερπλήρη κέντρα συνέχισε και τον Σεπτέμβριο με σχεδόν 5.000 νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα.

Οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα έφτασαν φέτος τις 20.000 και οι περισσότεροι ήταν από τη Συρία ή το Ιράκ. Πάνω από τους μισούς κατέφτασαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με την πλειοψηφία να αποτελείται από οικογένειες ή άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η πρόσφατη αύξηση στις αφίξεις έχει επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα υποδοχής της Ελλάδας στα νησιά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως hotspots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα.

Η Υ.Α. μειώνει σταδιακά τη δράση της στα νησιά, σε τομείς όπως η παροχή καταλυμάτων και η βελτίωση των υποδομών στα hotspots, καθώς εθνικοί φορείς έχουν πλέον αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παροχής υπηρεσιών και κατόπιν διαβεβαιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης.

Όμως ο κ. Leclerc τόνισε ότι ενόψει των αναγκών, η Υ.Α., που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «θα συνεχίσει να παρέχει βασικά είδη έκτακτης ανάγκης μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, θέσεις στο πρόγραμμα στέγασης στα νησιά για τους πιο ευάλωτους, καθώς και μεταφορές στην ενδοχώρα των ανθρώπων που έχουν πάρει έγκριση να μετακινηθούν από τα νησιά, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί η κατάσταση».

Η Υ.Α. θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το πρόγραμμά της για τη στέγαση στον αστικό ιστό να φτάσει τις 22.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος τους έτους, από τις υφιστάμενες 19.000. Όπου είναι δυνατό, η Υ.Α. αυξάνει τις διαθέσιμες θέσεις σε διαμερίσματα στα νησιά και έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής πάνω από 1.000 θέσεις.

Από τον Ιούνιο του 2016, η Υ.Α. έχει βοηθήσει περισσότερους από 13.000 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αναμένει την ολοκλήρωση χρονοβόρων διαδικασιών στα νησιά χωρίς κατάλληλη στέγαση και πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η Υ.Α. καλεί για ταχύτερη υλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η αναχώρηση από τα νησιά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι βρίσκονται σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Άλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Υ.Α. παροτρύνει τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινότητα να υποστηρίξουν την επέκταση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα στο νησί.

Στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο ή μονάδες θέρμανσης. Πολλοί από αυτούς είναι οικογένειες, έγκυοι, άτομα με αναπηρίες, καθώς και πολύ μικρά παιδιά.

Η Υ.Α. έχει εγκαταστήσει 344 προκατασκευασμένους οικίσκους στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του χώρου του Καρά Τεπέ, όπου ζουν 750 αιτούντες άσυλο και η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στον δήμο Λέσβου να αυξήσει άμεσα τη χωρητικότητά του.

Και στη Χίο παρατηρείται υπερσυνωστισμός και κακές συνθήκες διαβίωσης, ενώ αυξάνει η ανησυχία και για τη Λέρο και την Κω καθώς συνεχίζουν να σημειώνονται θαλάσσιες αφίξεις.

Την περασμένη χρονιά, το χιόνι και οι ψυχρές θερμοκρασίες έκαναν τους ανθρώπους να υποφέρουν μέσα σε καταλύματα χωρίς θέρμανση. Φέτος, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ετοιμότητα για τον χειμώνα, με τη διασφάλιση επαρκούς στέγασης και τη διανομή χειμωνιάτικων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, υπνόσακοι, στρώματα και ζεστά ρούχα».

Μπαλάφας : Υπάρχει αύξηση, αλλά να υπερβάλλουμε, δεν μας εξυπηρετεί

«Δεν μας εξυπηρετεί ως χώρα να υπερβάλλουμε στο τι συμβαίνει», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σχετικά με την παρατηρούμενη αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία αύξηση, που παρακολουθούμε από κοντά. Υπάρχει μία μικρή κάμψη σε αυτή την αύξηση τις τελευταίες μέρες και ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε σχέδιο για να αμβλύνουμε τα προβλήματα και τις καταστάσεις που δημιουργούνται λόγω του υπερπληθυσμού στα νησιά», είπε ο κ. Μπαλάφας στο Πρακτορείο fm, διευκρινίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται, όπως είπε, διεθνούς προστασίας και αντίστοιχα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και προώθησης στην ενδοχώρα όσων δικαιούνται προστασίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών στα επίπεδα του 2015 ο κ. Μπαλάφας επισήμανε: «Όποιος λέει ότι πάμε σε, ή ότι ήδη είναι, μία κατάσταση όπως το 2015, είτε δεν την ξέρει, δεν την έζησε και δεν τη θυμάται, είτε έχει άδικο.

Τότε μιλάγαμε για 12.000-15.000 άτομα κάθε μέρα, που περνούσαν από τα παράλια στα νησιά και μεταφέρονταν στην Ελλάδα, καθώς ήταν ακόμη ανοιχτά τα σύνορα. Δεν είναι συγκρίσιμες οι εποχές».

Παρότρυνε δε «να μην είμαστε υπερβολικοί ως προς τις εκτιμήσεις», τονίζοντας πως «είναι άλλο να μην υποτιμάς την κατάσταση, να ανησυχείς, να παίρνεις μέτρα, να μην εξωραΐζεις την εικόνα και άλλο να δυσφημίζεις την κατάσταση».

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει λειτουργήσει υποβοηθητικά και ευεργετικά στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξηγώντας πως, παρά τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα, «τηρείται από όλες τις πλευρές».

Ο κ. Μπαλάφας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παρατηρούμενη αύξηση προσφυγικών ροών τον τελευταίο ένα-ενάμιση μήνα είναι παροδική. «Χωρίς να μπορεί κανείς να είναι απόλυτος και βέβαιος, μπορεί να υποθέσει ότι έχει να κάνει με τις διαφορές και την όξυνση που υπήρξε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Γερμανίας», σημείωσε, παρατηρώντας ότι «και το 2016, κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο -ίσως και λόγω του καιρού- ήταν αυξημένες οι ροές».

«Το θετικό είναι ότι αυτά τα προβλήματα δε μας δημιούργησαν κανένα θέμα στον τουρισμό στα νησιά, ο οποίος και από την Ευρώπη και από την Τουρκία και από συμπατριώτες μας, ήταν σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι χαμηλοί ρυθμοί «σε έναν βαθμό οφείλονταν στη δυστοκία της απέναντι πλευράς, αλλά υπήρχε και μία εκκρεμότητα με το ΣτΕ, εάν μπορεί να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα για μεγάλες κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών».

«Πρόσφατα το ΣτΕ πήρε μία απόφαση ότι γι’ αυτές τις κατηγορίες η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, πράγμα το οποίο θα βελτιώσει, θα ενισχύσει τις επιστροφές μέσα στο πλαίσιο των νόμων στη γείτονα χώρα», προέβλεψε.

Διαβάστε επίσης: Κούλογλου κατά κυβέρνησης για ΕΡΤ: «Η κατάσταση είναι χειρότερη από πριν»