Αν και εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους jan;a της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης για να διαδηλώσουν υπέρ και κατά της απόσχισης της Καταλονίας που προωθεί η περιφερειακή της κυβέρνηση, ανησυχία προκάλεσε η επανεμφάνιση των νοσταλγών του Φράγκου…
Στη Μαδρίτη μια μικρή ομάδα διαδηλωτών «υπέρ της ενότητας της Ισπανίας» έκαναν φασιστικούς χαιρετισμούς στη διάρκεια πορείας που οργάνωσε μια ομάδα που σχετίζεται με την ακροδεξιά “Falange Española de las Jons”, το κόμμα που ήταν στην εξουσία στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο.
Ο φασιστικός χαιρετισμός είναι παράνομος σε ορισμένες χώρες και διώκεται ποινικά στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβακία.
Ακροδεξιοί διαδηλωτές έκαναν την εμφάνισή τους και στη Βαρκελώνη, φωνάζοντας “Sieg heil” και κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς. Ενώ χαιρέτισαν τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την περασμένη Κυριακή.
Οι διαδηλώσεις έγιναν μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, όπου το «Ναι» υπερίσχυσε με το συντριπτικό 90%, αν και ψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Διαδηλωτές ζήτησαν να οδηγηθεί στη φυλακή ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουϊγδεμόντ, που δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω.
Στο μεταξύ ο Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στην Καταλονία να αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα. Σε συνέντευξή του στην El Pais ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα σκεφθεί να εφαρμόσει κάθε μέτρο «που επιτρέπει ο νόμος» για να σταματήσει τους αυτονομιστές, περιλαμβανομένου και του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, που δίνει την ευχέρεια στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης μιας περιοχής «εφόσον η περιφερειακή κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα».
«Ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να βρω δραστικές λύσεις», είπε. «Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις.»
Η αστυνομία της Βαρκελώνης εκτίμησε χθες ότι περίπου 350.000 άνθρωποι μετείχαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, αλλά οι διοργανωτές ανέβασαν τον αριθμό αυτό σε τουλάχιστον 950.000.
Πολλοί διαδηλωτές στη Βαρκελώνη κάλεσαν τον Ραχόι και τον Πουιγδεμόντ να διαπραγματευτούν και να βρουν μια λύση στη χειρότερη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Όσοι αντιτίθενται στην απόσχιση της Καταλονίας ελπίζουν η πίεση που άσκησαν πρόσφατα τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις να αποθαρρύνουν την τοπική ηγεσία να μην επιδιώξει την ανεξαρτησία.
Αρκετές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Καταλονίας, ανήγγειλαν σχέδια μεταφοράς των κεντρικών τους γραφείων σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, ενώ άλλες εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Καταλονία σε περίπτωση απόσχισης δεν θα είναι πλέον μέλος της Ε.Ε. και θα χάσει την πρόσβαση στην Κοινή Αγορά.
Διαβάστε επίσης: Ραχόι για Καταλονία: «Θα διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα της Ισπανίας»