Η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει από την Ρωσία S-400

Η Σαουδική Αραβία, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη στην Ρωσία, κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, σαoυδαραβικής ιδιοκτησίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, μετέδωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης βάσει του οποίου προβλέπει την συνδρομή των προσπαθειών του βασιλείου από μέρους της Ρωσίας να αναπτύξει την δική της αμυντική βιομηχανία.

Όπως δήλωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούδ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων της με την Ρωσία προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομική ανάπτυξης, όπως και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, όπως μετέδωσε το Capital.gr.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης, αφού ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Ρωσία το 2006 , αλλά τότε δεν ηγείτο του βασιλείου, επεσήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και πως υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα ζητήματα που συμβάλλουν στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αλ Σαούδ τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στην Συρία με πολιτικά μέσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, η οποία θα εγγυάται της επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας, την διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόλπο δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εκεί σταθερότητα και ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό “θα πρέπει το Ιράν να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης και να σταματήσει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή”. Παράλληλα επεσήμανε τη μεγάλη “σημασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι χώρες του Κόλπου, τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Υεμένη, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , ώστε να διασφαλισθεί η ενότητας της Υεμένης , η ασφάλεια και η σταθερότητα της”.

Κατά την άποψη του Σαουδάραβα μονάρχη, η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να συμβάλει στην διευθέτηση της κατάστασης στην Μιανμάρ ώστε να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει την ασφαλή διαβίωση των μουσουλμάνων που ζουν σ αυτή τη χώρα.

Τέλος ο Σαουδάραβας μονάρχης πρότεινε την ίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, που η πρωτεύουσα του θα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πούτιν: Εμείς δεν αθετούμε το λόγος μας – Είμαστε πάντα ειλικρινείς…

Το νωρίτερο το 2019 θα αρχίσει η παράδοση των S-400 στην Τουρκία

«Τουρκικοί» S-400: Αλλάζει δραματικά η ισορροπία ισχύος υπέρ της Άγκυρας