Ισπανία: Με εφαρμογή συνταγματικού άρθρου θα “μπλοκάρει” το αυτοδιοίκητο στην Καταλονία

Μπορεί χτες η βαρβαρότητα που έλαβε χώρα, στο αυτόνομο κρατίδιο της Ιβηρικής, να ήταν δίχως προηγούμενο και σε πολλές περιπτώσει αναίτια, όμως, νομικά, η κυβέρνηση της Ισπανίας, κερδίζει και από το γεγονός ότι μόλις το 42% των Καταλανών ψήφισαν, άσχετα αν όλοι ψήφισαν «ναι» (93%). 

Πατώντας σε αυτά, και σε μία προσπάθεια να βρει τοίχο η αυξανόμενη ροή του αποσχιστικού ποταμού, κορυφαίο κόμμα στην ισπανική αντιπολίτευση κάλεσε τον Iσπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος της χώρας, στην Καταλονία, το οποίο επιτρέπει άμεση κυριαρχία από τη Μαδρίτη, στις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας.

Ο Αλμπέρτ Ριβέρα, επικεφαλής του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος, Ciudadanos, δήλωσε σε διάφορα ισπανικά κανάλια, τη Δευτέρα, ότι πιστεύει πως το άρθρο 155, το οποίο αναστέλλει τον εγχώριο κανόνα, ήταν απαραίτητο για να εμποδίσει μια ενδεχόμενη μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επιτρέψει τη διεξαγωγή νέων περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία.

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος περιγράφεται στη νομοθεσία ως «μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως όταν η μη τήρηση των νόμων από μια περιοχή «πλήττει σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας». Δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Η εφαρμογή του άρθρου 155, έστω και για λίγες ώρες, για την προκήρυξη εκλογών είναι η πιο απλή και πιο δημοκρατική λύση», δήλωσε ο Ριβέρα, γεννημένος στη Βαρκελώνη. «Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι Καταλανοί θα ψηφίσουν, όχι μόνο ένα μέρος αυτών».

Μέχρι τώρα, ο Ραχόι και το κυβερνών Λαϊκό κόμμα, δεν συζήτησαν δημοσίως, σχετικά με το άρθρο 155, αλλά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ηγέτες των Καταλανών εξετάζουν πιθανή κήρυξη ανεξαρτησίας, είναι πιθανό να είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.

Οι εθνικιστές ηγέτες στην Καταλονία, με επικεφαλής τον περιφερειακό πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζεμόν, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της Κυριακής θα σταλούν σύντομα στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Οι νόμοι της Καταλονίας επιτρέπουν μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας εάν υποστηριχθεί με ψήφο δημοψηφίσματος. Στη χθεσινή δημοσκόπηση, μόλις πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, με περίπου το 90% των ψήφων τους, υποστήριξαν την απόσχιση από την Ισπανία.

Ωστόσο, το ζήτημα του πώς θα ληφθούν υπόψη οι ψήφοι που χάθηκαν ή κατασχέθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια του ταραχώδους δημοψηφίσματος της Κυριακής, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 800.000, αλλά και πάλι αυτό δεν εξασφαλίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι νόμιμο.

Ο Ριβέρα και ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Ρέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής των αντιπολιτευτικών κομμάτων της Ισπανίας, θα συναντήσουν τον Ραχόι σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Σήμερα, ο Ραχόι, αφού συναντήθηκε με κορυφαίους ηγέτες του ΡΡ, αναμένεται επίσημα να ζητήσει κοινοβουλευτική συζήτηση για την Καταλονία. Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και το Ciudadanos υποστήριξαν τον Ραχόι στην αντίθεσή του στο δημοψήφισμα, αν και με επιφυλάξεις.

Διαβάστε επίσης: Διχασμένη η Ισπανία για το δημοψήφισμα της Καταλονίας