Λήξις συναγερμού – Δεν πάσχει από χολέρα το νεογνό στο Παίδων

105

Από μηνιγγίτιδα και σηψαιμία πάσχει τελικά το νεογνό, γένους θηλυκού, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Ο εργαστηριακός έλεγχος που διενεργήθηκε εντόπισε μη τοξινογόνο εντεροπαθογόνο δονάκιο, αλλά όπως υπογραμμίζεται «δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, το νεογνό προσήλθε στην εφημερία της 19ης Οκτωβρίου με επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω πυρετού το προηγούμενο 8ώρο, συνοδευόμενο από εμετούς, μειωμένη σίτιση και ανησυχία το τελευταίο 24ώρο, όπως μετέδωσε το in.gr.

Λόγω της κλινικής του εικόνας οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή του στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου, ενώ οι προκαταρκτικές εξετάσεις εντόπισαν αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα. Άμεσα μετά τη διάγνωση, λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκε και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό καθαριότητας. Άμεσα μετά την εισαγωγή του άρχισε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή», αναφέρει η διοίκηση του Παίδων «Αγία Σοφία».

Το δείγμα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού που εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το οποίο και ενημέρωσε προφορικώς το νοσοκομείο ότι «πρόκειται για vibrio non toxigenic το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συναγερμός στο ΕΣΥ: Κρούσμα χολέρας σε νεογέννητο στο «Αγ. Σοφία»

Μήνυση κατά του Πολάκη για τη χολέρα στο «Έλενα» καταθέτει η ΠΟΕΔΗΝ