Μάχες ανάμεσα σε ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις στο Κιρκούκ (pics & video)

Μάχες ξέσπασαν τη νύχτα νότια του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου Κιρκούκ με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά και τις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την εντολή που έλαβαν οι τελευταίες από τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι να «επαναφέρουν την ασφάλεια» στην κουρδική πόλη στον απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, τη βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, ισχυρισμό που αμφισβητούν, ωστόσο, οι Κούρδοι.

Πάντως στρατιωτικές πηγές κι από τις δύο πλευρές ανέφεραν ανταλλαγές πυραύλων «Κατιούσα» νότια του Κιρκούκ, ενώ τοπική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι τραυματίστηκαν πολλοί μαχητές Πεσμεργκά.

Ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Νατζμαλντίν Καρίμ κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις των Κούρδων θα προστατέψουν την πόλη. «Είδαμε κάποιους από τους νέους ανθρώπους που δήλωσαν έτοιμα να βοηθήσουν τους αδελφούς Πεσμεργκά να υπερασπιστούν τη γη», είπε στο κουρδικό δίκτυο Rudaw.

Κούρδοι μαχητές είχαν καταλάβει το Κιρκούκ στα μέσα του 2014, όταν εγκατέλειψαν την περιοχή οι ιρακινές δυνάμεις καθώς προήλαυναν προς το μέρος τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ανησυχία από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή του Κιρκούκ, εκφράζοντας την «σοβαρή ανησυχία του» σχετικά με αναφορές για συγκρούσεις, μετά τις μάχες των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ, με μαχητές Πεσμεργκά.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ και ανησυχούμε σοβαρά από τις αναφορές για μία σύγκρουση. Συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές στο Ιράκ προκειμένου να αποκλιμακώσουμε την ένταση», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές «να αποφύγουν νέες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση», η οποία θα εκτρέψει την προσοχή από τη μάχη κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέβηκαν το πρωί μετά τις πληροφορίες για τις συγκρούσεις στο Κιρκούκ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν είχε διατάξει τις δυνάμεις του να μην ξεκινήσουν τη σύγκρουση, αλλά να απαντήσουν αν δεχθούν επίθεση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σύμβουλός του.

Οι εντάσεις στην περιοχή άρχισαν να κλιμακώνονται πριν από μερικές εβδομάδες όταν οι Κούρδοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Βαγδάτη, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης, της Τουρκίας και του Ιράν που επέβαλαν έκτοτε αποκλεισμό στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Δεν ξεκαθάρισε τίποτα ο Πουτζδεμόν για την Καταλονία – Ζητάει συνάντηση με τον Ραχόι σε δύο μήνες