Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν: «Ο Τραμπ είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο»

Ντόναλντ Τραμπ

Αλλά ένα βιβλίο Αμερικανών ψυχολόγων που κυκλοφόρησε πρόσφατα δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα της ψυχικής κατάστασης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι συγγραφείς του θεωρούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου.»

Για το βιβλίο της με τίτλο “The Dangerous Case of Donald Trump” («Η επικίνδυνη περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ») η ψυχίατρος δρ Μπράντι Λη του Πανεπιστημίου του Yale, συγκέντρωσε τις γνώμες 27 συναδέλφων της που ασχολήθηκαν με την «κλινική» εικόνα του Τραμπ. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «πλανητάρχης» πιθανώς να πάσχει από μια σοβαρή διαταραχή της προσωπικότητας, πράγμα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά κι εκτός συνόρων.

Τραμπ02

Ο δρ Λανς Ντόουντς, πρώην ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γράφει π.χ. ότι ο Τραμπ παρουσιάζει «κοινωνιοπαθητικές ιδιότητες» καθώς και μια «επίμονη απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας».

Ο ψυχολόγος Φίλιπ Ζιμπάρντο σχολιάζει με αφορμή την απόφαση του Τραμπ να βομβαρδίσει την περασμένη άνοιξη μια στρατιωτική βάση στη Συρία μετά τη φονική επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν: «Πιστεύουμε ότι ο Τραμπ είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο, ένας ισχυρός ηγέτης μιας ισχυρής χώρας, ο οποίος ενόψει των θλιβερών σκηνών ανθρώπων που δέχθηκαν επίθεση με χημικά επειδή υπέφερε ψυχικά ο ίδιος (ή ένα μέλος της οικογένειάς του) δίνει εντολή επίθεσης με πυραύλους σε άλλες χώρες.»

Οι επιστήμονες λένε ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για να ηγείται των ΗΠΑ: «Κάποιος τόσο ψυχικά ασταθής όπως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έπρεπε να έχει στα χέρια του την ισχύ της προεδρίας που αποφασίζει για θέματα ζωής και θανάτου.»

Η Ένωση Αμερικανών Ψυχιάτρων χαρακτηρίζει ανήθικες τις διαγνώσεις εκ του μακρόθεν
Όμως τέτοιες διαγνώσεις εκ του μακρόθεν είναι αμφιλεγόμενες. Η “American Psychiatry Association” (APA) κάνει λόγω για ανήθικη συμπεριφορά, όταν γιατροί προβαίνουν σε επαγγελματική διάγνωση για την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου στη βάση διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών, χωρίς να το έχουν εξετάσει προσωπικά. Και προειδοποιεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο άτομα με ψυχικά νοσήματα κινδυνεύουν να στιγματιστούν κοινωνικά.

Όμως η δρ Λη επιμένει ότι οι κανόνες της APA δεν πρέπει να εφαρμόζονται, όταν οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος αποτελεί κίνδυνο για άλλους.

Η κυκλοφορία του βιβλίου δεν απειλεί πάντως τη θέση του Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Γιατί μπορεί το αμερικανικό Σύνταγμα να προβλέπει τη δυνατότητα αποπομπής ενός προέδρου, εφόσον κριθεί ψυχικά ακατάλληλος, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια εκ του μακρόθεν διάγνωση ότι ο Τραμπ είναι ναρκισσιστής ή ακόμη και τρελός. Για να διαπιστωθεί μια σοβαρή διαταραχή θα πρέπει ο Αμερικανός πρόεδρος να εξεταστεί εξονυχιστικά από έναν ειδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ! Βίαζε 20 χρόνια την κόρη του από 11 ετών και απέκτησε μαζί της οχτώ παιδιά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες αποκαλύψεις για τον Φέρντιναντ Πόρσε – Ήταν ναζί;

ΑΚΟΜΑ: Ινδονησία: Τινάχθηκε στον αέρα εργοστάσιο – 27 νεκροί, 35 τραυματίες! (pics & video)