Περίεργες κινήσεις Κιμ Γιονγκ-ουν: Προήγαγε την αδελφή του στο επιτελείο

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προήγαγε την αδελφή του, Κιμ Γιο-γιονγκ στο πολίτμπιρο, το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων της χώρας.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η 28χρονη αντικατέστησε τον θείο του Κιμ Γιονγ-ουν, Κιμ Κιονγκ Χέε, ο οποίος ήταν άνθρωπος κλειδί στη λήψη αποφάσεων, όσο ήταν εν ζωή ο προηγούμενος ηγέτης του καθεστώτος, σχολιάζει το Reuters.

«Δείχνει ότι το χαρτοφυλάκιό της και η δύναμή της είναι πολύ πιο ουσιαστική από ό,τι πιστευόταν έως τώρα. Παγιώνεται περαιτέρω η εξουσία της οικογένειας Κιμ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Μάικλ Μέιντε, ειδικός επί των ζητημάτων της Βόρειας Κορέας στο «38 North» του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η Κιμ Γιο-γιονγκ είναι στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Ιανουάριο, μαζί με αρκετούς ακόμη Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Προαγωγή πήραν και οι Κιμ Γιονγκ Σικ και Ρι Πιονγκ Τσολ, δύο από τους τρεις ανθρώπους πίσω από το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος είχε αποκαλέσει «σατανικό πρόεδρο» τον Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προήχθη σε πλήρες μέλος του πολίτμπιρο.

«Πλέον, ο Ρι μπορεί με ασφάλεια να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διαμορφωτές πολιτικής της Βόρειας Κορέας», σχολίασε σχετικά ο Μέιντεν.

Ο Κιμ κομπάζει για τα όπλα του

Πέρα από τις προαγωγές όμως, ο Κιμ Γιονγκ-ουν κόμπασε για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας, δηλώνοντας ότι είναι «ισχυρό αποτρεπτικό μέσο» που εγγυώνται την κυριαρχία της χώρας.

Αυτή η αναφορά του, σε ομιλία κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, έγινε λίγες ώρες μετά την αινιγματική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σημείωσε ότι «μόνο ένα πράγμα θα έχει αποτέλεσμα», σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε τι αναφερόταν, αλλά η δήλωσή του ερμηνεύεται ως μία ακόμη ένδειξη ότι έχει στο μυαλό του τη στρατιωτική λύση.

Από την πλευρά του ο Κιμ, μιλώντας για μία «περίπλοκη διεθνή κατάσταση», δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας είναι «ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο που διαφυλάσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της βορειοανατολικής Ασίας» και έκανε λόγο για «παρατεταμένες πυρηνικές απειλές των Αμερικανών ιμπεριαλιστών».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση αποδεικνύει ότι ήταν απόλυτα σωστή η επιλογή του καθεστώτος για παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας και των πυρηνικών όπλων. «Η εθνική οικονομία έχει δυναμώσει φέτος, παρά τις κλιμακούμενες κυρώσεις», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει η Αποκάλυψη στις 15 Οκτωβρίου – Τι λέει η ΝΑΣΑ