Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής εκλέχτηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο νέος «κύριος Bundestag». Μια νέα σελίδα ανοίγει στη ζωή του νέου προέδρου της γερμανικής Βουλής.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Bundestag, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:  501 ψήφοι υπέρ του Σόιμπλε, 173 καταψήφισαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, 30 αποχές και βρέθηκε μία άκυρη ψήφος.

Εκτός από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, που θα τον καταψήφιζε, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν για τη θέση του προέδρου. Στην πράξη υπήρχαν πολλές διαρροές – περί τους 100 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν.

Ο βετεράνος της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας με 45 χρόνια στη φαρέτρα του είναι και με τη «βούλα» πρόεδρος της 19ης γερμανικής Βουλής.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Bundestag, στην οποία συμμετέχουν 709 βουλευτές – αριθμός ρεκόρ- το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών αναλαμβάνει τη ηνία της ομοσπονδιακής Βουλής.

Η θέση μόνο τιμητική αποστρατεία δεν αποτελεί για τον Σόιμπλε, γιατί, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η παρουσία του AfD στα κοινοβουλευτικά έδρανα προοιωνίζεται μια νέα περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στα γερμανικά χρονικά.

Η προσωπικότητα και η εμπειρία του τέως υπουργού αποτελούν την εγγύηση ότι θα μπορέσει να δαμάσει τους βουλευτές του AfD, σύμφωνα με σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung, άποψη που εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Εν τω μεταξύ, τα άλλα κόμματα είχαν κάνει μέτωπο εναντίον του υποψηφίου αντιπροέδρου από το AfD, του Αλμπρεχτ Γκλάζερ, ο οποίος παλαιότερα εκφράστηκε πολύ υποτιμητικά για το Ισλάμ. Στον πρώτο και δεύτερο γύρο για να εκλεγεί χρειάζεται πλειοψηφία όλων των βουλευτών, δηλαδή 355 από τους συνολικά 709, στον τρίτο γύρο αρκεί να έχει περισσότερες θετικές ψήφους από αρνητικές.

Εάν δεν τις συγκεντρώσει τότε θα κληθεί το αρμόδιο όργανο της Βουλής, αποτελούμενο από τον πρόεδρο, τους επικεφαλής των ΚΟ και άλλα κομματικά στελέχη, για να αποφασίσει για το τι θα πρέπει να γίνει.

Μάλιστα, από τις αρχές του χρόνου και ενόψει της διαφαινόμενης εκλογής του AfD άλλαξαν οι κανόνες και την εναρκτήρια ομιλία δεν τη δίνει ο αρχαιότερος σε ηλικία αλλά ο αρχαιότερος σε κοινοβουλευτική θητεία, κάτι που εξασφάλισε ότι δεν θα κάνει την πρεμιέρα της νέας περιόδου βουλευτής του AfD.

Για τους άλλους πέντε αντιπροέδρους, έναν από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, δεν υπήρξαν αντιρρήσεις.

Με τη σύσταση της Βουλής σε σώμα τελειώνει και επίσημα η θητεία της νυν κυβέρνησης. Η καγκελάριος Μέρκελ και 14 υπουργοί της θα παραλάβουν το απόγευμα από τα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το έγγραφο απόλυσής τους, θα συνεχίσουν όμως να εκτελούν υπηρεσιακά τα καθήκοντά τους.

Διαβάστε επίσης: Με πρωτότυπο τρόπο αποχαιρέτισαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι εργαζομένοι (pics)