Σήμερα η μεγάλη απόφαση Ραχόι για την Καταλονία – Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο

Ραχόι

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον Μαριάνο Ραχόι  να έχει ξεκαθαρίσει πως σήμερα, Σάββατο, θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Ο Ραχόι απειλεί ότι σήμερα θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος με τους Καταλανούς να ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Καταλανός πρωθυπουργός Kάρλες Πουτζδεμόντ στην επιστολή που έστειλε το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

Τι θα κάνει η Μαδρίτη
Προς το παρόν η Μαδρίτη δεν έχει διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα, έπειτα από συζήτηση στη Γερουσία.

Ήδη η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της επαρχίας. Επίσης, μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας της και να αντικαταστήσει τους αυτονομιστές ηγέτες.

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι αν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155, θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της. Όμως ποιος θα την αναγνωρίσει; Προς το παρόν η Καταλονία δεν έχει σημαντικούς συμμάχους στη διεθνή κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απογοητευμένοι οι Βρετανοί με τις συζητήσεις για το Brexit – Το 76% τις θεωρεί αποτυχημένες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Την «έφεραν» στην Βαρκελώνη Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα – Προκηρύσσονται εκλογές στην Καταλονία

ΑΚΟΜΑ: Πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά, αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία σύμφωνα με την El Pais