Σοκ για τους δανειολήπτες: Με τιμές εμπορικής αξίας θα πλειστηριάζονται τα σπίτια τους

Άσχημα νέα έρχονται από το μέτωπο των κυβερνητικών σχεδιασμών για τους πλειστηριασμούς, καθώς αποκαλύπτεται ότι με τιμές εμπορικής αξίας θα γίνεται η εκκίνηση των προσφορών και όχι βάσει αντικειμενικών τιμών!

Αυτήν την είδηση έβγαλε η απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη γιά τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2017, η Κ. Παπανάτσιου επιβεβαιώνει τους φόβους χιλιάδων δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία οτι σε περίπτωση που το ακίνητό τους φτάσει στον πλειστηριασμό, η τιμή εκκίνησης θα είναι βάσει της εμπορικής αξίας και όχι της αντικειμενικής, όπως άλλωστε έχει τροποποιηθεί ο νόμος που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τα ακίνητα στον πλειστηριασμό θα ξεκινούν με τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές και άρα εάν υπάρξει πλειοδότης, η τράπεζα θα πάρει λιγότερα χρήματα απ ότι το ύψος του δανείου (κατά περίπτωση) ή τουλάχιστον από την αξία με την οποία το ίδιο το κράτος υπολογίζει την αξία του ΕΝΦΙΑ.

Ετσι ο δανειολήπτης θα βρεθεί να έχει χάσει το σπίτι του στον πλειστηριασμό και να οφείλει αρκετά ακόμα στις τράπεζες αφού το μικρότερο ποσό που θα εισπραχθεί, λόγω εμπορικής αξίας δεν θα φτάνει γιά να καλύψει το χρέος του δανειολήπτη, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος από αυτό.

Ο Ν. Κακλαμάνης είχε ρωτήσει και ποια θα είναι η αρμόδια υπηρεσία που θα ορίζει την τιμή εκκίνησης και την εμπορική αξία του κάθε ακινήτου και όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, δεν υπάρχει και ενημέρωση για το ποιος ακριβώς θα είναι ο τρόπος υπολογισμού της αξίας αυτής.

Διαβάστε επίσης: Βίζερ: «Η Ελλάδα θα μπει υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας για πολλά χρόνια»