Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στα Αστέρια Γλυφάδας, ενώ παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας διαπιστώνουν την νομιμότητα του συνόλου των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα, έξι κάτοικοι της Γλυφάδας ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί:
1) η από 5.5.2016 υπουργική απόφαση με την οποία διαπιστώθηκε η νομιμότητα του συνόλου των τουριστικών εγκαταστάσεων εμβαδού 21.379 τ.μ. στα Αστέρια Γλυφάδας και
2) η από 12.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέας της γενικής διεύθυνσης αποκεντρωμένη διοίκησης με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο υπάρχον εν λόγω τουριστικό συγκρότημα και εκσυγχρονίστηκε η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 400 κλινών, η οποία είναι μισθωμένη στην εταιρεία «Ναυσικά».
Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2456/2017 απόφασή του απέρριψε την αίτηση και όλους τους ισχυρισμούς των 6 κατοίκων της Γλυφάδας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις δεν προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε προσκρούει στη δασική νομοθεσία (νόμος 998/1977).
Και αυτό γιατί τόσο το Σύνταγμα όσο ο Δασικός Κώδικας «επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις επεμβάσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων τουριστικού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν ήδη κατασκευαστεί, ανεξάρτητα εάν είναι χωρίς άδεια» (αυθαίρετες).
Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι με το άρθρο 52 του νόμου 4284/2014 νομιμοποιούνται ανύπαρκτες επεκτάσεις κτιρίων και πραγματοποιούνται εικονικές αλλαγές χρήσεων ορισμένων κτιρίων οι οποίες δεν υπήρχαν στις προσβαλλόμενες αποφάσεις.
Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ορθά η σχετική περιβαλλοντική μελέτη εκδόθηκε από το γενικό γραμματέα της γενικής διεύθυνσης αποκεντρωμένη διοίκησης.
Διαβάστε επίσης: Sueddeutsche Zeitung: Η Κίνα επενδύει στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη