Σύνταξη από το κράτος ζητάει ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Με τη δέσμευση της περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου και την επιδίκαση αποζημίωσης του Δημοσίου με ποσό 1.570.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο «χρεώθηκε» στον πρώην υπουργό, ολοκληρώθηκε η τελεσίδικη ετυμηγορία της δικαιοσύνης για τις «χρυσές μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα.

Διαψεύδει ο Άκης Τσοχατζόπουλος το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για τη διεκδίκηση αναδρομικών ύψους 250.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και σημειώνει ότι το αίτημά του να δει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αφορούσε σε θέματα της σύνταξής του.

«Τον κ. Χουλιαράκη δεν τον γνωρίζω ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου. Η αίτησή μου να τον συναντήσω αφορούσε σε θέματα της συντάξεώς μου», τονίζει ο πρώην υπουργός, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών  ως συκοφαντικό και παντελώς ψευδές.

Αναλυτικά η δήλωση Τσοχατζόπουλου

«Όσα δημοσιεύτηκαν στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της Κυριακής είναι παντελώς ψευδή, συκοφαντικά και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο τη διαπόμπευσή μου.

Διεθνείς επιχειρηματίες, ψευδομάρτυρες και πράκτορες ελληνικών και ξένων υπηρεσιών, εκτόξευσαν και πάλι λάσπη στο πρόσωπό μου, ειδικά τις τελευταίες 15 μέρες, που βρισκόμαστε εν αναμονή της έκδοσης της απόφασής μου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με προφανή στόχο να επηρεάσουν την κρίση του.

Τον κύριο Χουλιαράκη δεν τον γνωρίζω ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου. Η αίτησή μου να τον συναντήσω αφορούσε σε θέματα της συντάξεώς μου και όχι σε αυτά που σκόπιμα και δυσφημιστικά αναφέρονται στο δημοσίευμα και για τα οποία άλλωστε έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη από το 2011 κιόλας, κατόπιν αιτήσεων 160 ακόμη συναδέλφων μου συνταξιούχων βουλευτών…».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε κατηγορούμενος για παραβίαση του άρθρου 25 του ν. 1882/90, δηλαδή για «παραβίαση της προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο, που είναι βεβαιωμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον αυτή αναφέρεται στη μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων ή προκειμένου για χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ σε καθυστέρηση καταβολής πέραν των δύο μηνών από τη λήξη του χρόνου καταβολής τους».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η πράξη τοποθετείται τον Μάρτιο του 2014, όταν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στη φυλακή για το σκάνδαλο των «TOR M1» και δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλει χρήματα.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος στο Πλημμελειοδικείο

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας όπου δικαζόταν η υπόθεση δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.

Ο διάλογος με την έδρα προκειμένου να δοθεί αναβολή στην υπόθεση ήταν σύντομος, αλλά ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός.

Πρόεδρος: Βλέπω εδώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καταβάλει χρήματα, έχουν δοθεί 247 ευρώ.

Δικ. Τσοχατζόπουλου: Θα θέλαμε μια αναβολή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διεκδικεί χρήματα από το κράτος. Αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είχαν κάνει προσφυγές μαζί με άλλους βουλευτές ζητώντας αναδρομικά. Αξιώνει να λάβει 200.000 με 250.000 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Εισαγγελέας: Αυτό είναι το 1/3 των χρημάτων που οφείλει όμως…

Δικ. Τσοχατζόπουλου: Το γνωρίζω αλλά είναι μια αρχή. Να σας πω ότι έκανε κι ένα ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χουλιαράκη, και τον διαβεβαίωσε ο ίδιος ότι έρχεται ρύθμιση που θα αφορά και όσους δεν μπόρεσαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Του ανέφερε ότι αναμένεται άμεσα σχετική εγκύκλιος, που θα αφορά σε οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ζητάμε αναβολή για να μπει σε ρύθμιση ή να εξοφλήσει.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναβολή στην υπόθεση προκειμένου ο πρώην υπουργός, ο οποίος αναμένει και την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, να προσκομίσει σχετική απόφαση ρύθμισης των χρεών του.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από αρκετά αιτήματα αποφυλάκισης, βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Μάιο, όταν κρίθηκε απαραίτητη η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.

Του επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, μεταξύ των οποίων και η καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 200.000 ευρώ. Τα χρήματα για την καταβολή της εγγύησης καταβλήθηκαν από φίλους και συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κατάφερε να αποφυλακιστεί περίπου ένα μήνα μετά τη σχετική απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Αθάνατο ρουσφέτι! Διόρισε 2 άτομα στο γραφείο της η Ζωή Κωνσταντοπούλου