Τέλος για Πουτζδεμόν – Σήμερα διευκρινίζει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας

100
Καταλονία

Έχει διακηρύξει τελικά η Καταλονία την ανεξαρτησία της ή όχι; Στο φαινομενικά απλό αυτό ερώτημα καλείται να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωί ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος που μπορεί ουσιαστικά να οδηγήσει σε αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της περιοχής και σε διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου στην Καταλονία. Αν, αντιθέτως, ο Καταλανός ηγέτης απαντήσει αρνητικά, τότε αναμένεται να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς αυτή στηρίζεται στις ψήφους των νεομαρξιστών που ζητούν την άμεση διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Game over για Πουτζδεμόν;
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν game over για την τοπική κυβέρνηση, ρωτήθηκε ο Χορντί Σολέ, ευρωβουλευτής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk; «Ο Καταλανός πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει άμεσα σε αυτά που του ζητά ο Ραχόι και κατά την άποψή μου η απάντηση είναι ξεκάθαρη: την περασμένη Τρίτη διακήρυξε στο καταλανικό Κοινοβούλιο την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά ταυτόχρονα η ανεξαρτησία αυτή αναβλήθηκε, διότι ζητήσαμε εκ νέου το διάλογο με τη Μαδρίτη. Αυτό είναι που συνέβη την Τρίτη. Αν δεν υπάρξει διάλογος τότε θα υλοποιήσουμε πράγματι αυτή την ανεξαρτησία, η οποία θα έχει ισχύ τουλάχιστον για εμάς».

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός εμφυλίου. Ανεξαρτησία λοιπόν με κάθε τίμημα; «Όχι, όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν προβλέπεται κανένας πόλεμος. Το κίνημά μας ήταν ανέκαθεν ειρηνικό και έτσι θα παραμείνει. Είδαμε βία πριν δυο εβδομάδες στην Καταλονία επειδή η ισπανική αστυνομία προχώρησε σε χρήση βίας εναντίον ειρηνικών ψηφοφόρων. Από την πλευρά των ανθρώπων που είναι υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης δεν θα δείτε ποτέ βία».

Δύναμή μας οι πολίτες
Τι θα γίνει όμως εάν η Μαδρίτη δεν ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση διαλόγου που απευθύνει ο Πουτζδεμόν; Ποια είναι τα διαπραγματευτικά όπλα των Καταλανών; «Στηριζόμαστε στο μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που είναι δίπλα μας, όλους εκείνους που κατά την εθνική επέτειο κατέβηκαν στους δρόμους, ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο. Στηριζόμαστε στους ανθρώπους που προσήλθαν την 1η Οκτωβρίου στις κάλπες για να ψηφίσουν και οι οποίοι ήταν πάνω από δυο εκατομμύρια. Αυτή είναι η δύναμή μας. Δεν έχουμε στα χέρια μας τίποτε άλλο παρά τη δύναμη αυτών των ανθρώπων και των δημοκρατικών φρονημάτων τους».

Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θριαμβευτής ο Κουρτς του Λαϊκού κόμματος στην Αυστρία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαίνονται στην Καλιφόρνια οι πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορίας της (video)

ΑΚΟΜΑ: Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί από τις εκρήξεις στο Μογκαντίσου