Τετ-α-τετ Τσίπρα-Τραμπ: Τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον “πλανητάρχη”

Τραμπ

Το «καυτό» ζήτημα για την ελληνική πλευρά στη συνάντηση και το επακόλουθο παζάρι με τους Αμερικανούς έχει να κάνει κυρίως με το ΔΝΤ.

Η σύγκρουση με το Ταμείο και τελικά η υποχώρηση, στις δεσμεύσεις που κάθε φορά ζητούσε στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια. Ο πόλεμος με το ΔΝΤ αναδείκνυε νικητή τον Τόμσεν. Αυτός, προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στις Ελληνικές κυβερνήσεις απ όσα ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί πάντα η επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έχει τη «φόρτιση» της στρατιωτικής διάστασης με δεδομένο τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ και οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχονται στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Σούδα να είναι σημαντικές, ωστόσο το θέμα του Ταμείου είναι αυτό που καίει τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πως το ΔΝΤ απειλεί να «τινάξει» στον αέρα το success story της κυβέρνησης που είναι η έξοδος από τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς αποτυχία ολοκλήρωσης του προγράμματος θέτει σε άμεση αμφιβολία το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα.

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να εξασφαλίσει deal ότι ο Τόμσεν ή κάποιος άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν θα βάλει τη «μεγάλη τρικλοποδιά» πριν την έξοδο στις αγορές.

Είναι άγνωστο όμως αν μπορεί αυτό να το εγγυηθεί ο πρόεδρος Τραμπ, δίνοντας σήμα στήριξης και βεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας; Είναι ένα ζητούμενο που θα το γνωρίζει η Αθήνα πιθανότατα μετά το πέρας της επίσκεψης που θα βρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός προτιμούσε έξοδο του Ταμείου από την «Ελληνική υπόθεση», ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε κάτι τέτοιο, αφού πάντα ο Σόιμπλε το κρατούσε μέσα στη συμφωνία. Τώρα ο χρόνος τελειώνει όπως και το πρόγραμμα και η Ευρωπαϊκή ατζέντα ανοίγει…

Ο δεύτερος τομέας που η Αθήνα καίγεται να έχει αποτέλεσμα είναι αυτός των επενδύσεων και ελπίζει σε μια σειρά από τομείς να προσελκύσει αμερικανικά κεφάλαια. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αποστολή συμμετέχει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος διατηρεί άριστες επαφές στις ΗΠΑ.

Στα στρατιωτικά -με τη… βοήθεια του Ερντογάν- οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ Έλληνες και Αμερικανούς στην Α. Μεσόγειο και η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όχι όμως και η χρονική διεύρυνση της άδειας χρήσης της Σούδας σε 5ετία από ετήσια που είναι σήμερα.

Εξ άλλου σε μια τέτοια περίπτωση η έγκριση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, και είναι πιο δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς έγκριση κάτι που ούτε η ΝΔ δεν επιχείρησε. Ως γνωστόν η υπόσχεση για στρατιωτική ενίσχυση από την αμερικανική πλευρά -παρά τις θεαματικές συζητήσεις- ουδέποτε υλοποιήθηκε, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια η αναβάθμιση υπαρχόντων στο ελληνικό οπλοστάσιο μαχητικών F16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργή από Λεβέντη: «Πάω για παραίτηση… Κόβω την καλημέρα στον Παυλόπουλο!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο! Η ελληνική λέξη εμπνευσμένη από τον Τσίπρα που ψιθυρίζεται σε όλη την Ισπανία

ΑΚΟΜΑ: Επιφυλακτικός ο Ρέγκλινγκ: «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα»