Το τεράστιο κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο FAST εντόπισε δυο αστέρες πάλσαρ

Μετά από δοκιμές ενός έτους το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο μονού κατόπτρου FAST που βρίσκεται στην Κίνα, εντόπισε δύο αστέρες πάλσαρ (πυκνούς αστέρες νετρονίου) σύμφωνα με την Υπηρεσία Αστρονομίας της Κίνας (NAOC). Οι αστέρες ονομάστηκαν J1859-01 και J1931-01 και βρίσκονται σε απόσταση 16.000 ετών φωτός και 4.100 ετών φωτός από τη Γη, ενώ οι περίοδοι περιστροφής τους είναι 1,83 δευτερόλεπτα και 0,59 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επιστημονικής έρευνας Λι Ντι, οι δύο αστέρες εντοπίστηκαν στις 22 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα, όταν το τηλεσκόπιο FAST εξερευνούσε το νότιο πεδίο του γαλαξία. Η ανακάλυψη αυτή, αργότερα επιβεβαιώθηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο (Parkes) με έδρα την Αυστραλία, μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το FAST είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου και βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Γκουιτζόου της νοτιοδυτικής Κίνας. Η διάμετρος του είναι 500 μέτρα και ο στόχος του οποίου είναι να εξερευνήσει το διάστημα και να αναζητήσει εξωγήινη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πληθώρα οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές – Οι σημαντικότερες

Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για «δέκατο» πλανήτη στο ηλιακό σύστημα

Εντυπωσιακό! Έτσι ακούγονται στο διάστημα οι… πλανήτες (Βίντεο)