Έντονη φημολογία ότι ζει ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι

Μέσο ενημέρωσης της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι βρισκόταν στην συριακή πόλη Αλμπού Καμάλ κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του εκεί.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται εάν ο Μπαγκντάντι συνελήφθη στην πόλη, την οποία ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις δηλώνουν ότι κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο συριακός στρατός και δυνάμεις του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του ISIS στο Ιράκ αναζητούν τον αλ Μπαγκντάντι από την έναρξη της επίθεσης κατά των προπυργίων του «Ισλαμικού Κράτους» στις αρχές του χρόνου.

Τον περασμένο Ιούνιο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι υπήρχε «μεγάλος βαθμό βεβαιότητας ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ήταν νεκρός». Ο Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσική Βουλή είχε πει ότι η ακρίβεια της πληροφορίας περί θανάτου του αρχηγού του ISIS πλησίαζε το 100%.

Αλλά η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε. Και πριν από δύο μήνες ο Στίβεν Τάουνσεντ, ο Αμερικανός διοικητής του συνασπισμού κατά του IK στο Ιράκ και τη Συρία είχε δηλώσει: «Τον αναζητούμε κάθε μέρα. Δεν νομίζω ότι είναι νεκρός.»

Το ίδιο είχε πει τον περασμένο Ιούλιο και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ενώ τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε ένα ηχητικό μήνυμα, που υποτίθεται ότι ήταν από τον Μπαγκντάντι.

Ο συριακός στρατός ανακήρυξε χθες την οριστική νίκη του επί του «Ισλαμικού Κράτους» υποστηρίζοντας ότι η ανακατάληψη της τελευταίας πόλης, που ήλεγχε στη Συρία, σηματοδότησε την ολοκληρωτική κατάρρευση του «χαλιφάτου».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κατάληψη της Αλμπού Καμάλ, μιας μεθοριακής πόλης στα σύνορα με το Ιράκ και τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών επισφράγισε «την κατάρρευση του εγχειρήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh στην περιοχή».