Έρευνα σοκ! Με δανεικό χρόνο επιβιώνει το 73% των επιχειρήσεων – Αργεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, γεγονός που καταδεικνύει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Icap στο 10ο Credit Risk Management Conference.

Η αναγκαιότητα της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, η επιτυχής και άμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και η κρισιμότητα της ρευστότητας και του Πιστωτικού Κινδύνου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο συνέδριο.

Ξεκινώντας τις εργασίες, ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το ισοζύγιο μεταξύ ιδρύσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων εμφάνισε καθοδική τάση, ενώ το 2015 σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο στην κερδοφορία, για πρώτη φορά.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2016 με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν βελτίωση της κερδοφορίας και των καθαρών κερδών, για τη διετία 2015-2016.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, έκανε επίσης αναφορά στην έλλειψη αναχρηματοδοτήσεων και πιστώσεων κατά το 2015, η οποία οδήγησε σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων έναντι των μακροπρόθεσμων, με εμφανή την τάση των επιχειρήσεων να μειώνουν του όρους πίστωσης.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (73%) συνεχίζουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους με καθυστερήσεις, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση από το 2016 (70%).

Μόνο το 20% συνεχίζει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 60 ημέρες. Σημείωσε δε, ότι στην περίοδο της κρίσης, οι μικρές επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πιο ευάλωτες από τις μεγάλες με τον δείκτη ασυνέπειάς τους να είναι σταθερά μεγαλύτερος, ενώ το 2016, το χάσμα μεταξύ τους έγινε ακόμη μεγαλύτερο με τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων να παραμένουν, σε ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου, με διαρκή όμως σημάδια βελτίωσης.

Τέλος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση των Οικονομικών μεγεθών  δύναται να συνεχιστεί και το 2017 υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» καθώς και της ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα νέα τέλη κυκλοφορίας 2018 – Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσετε (πίνακες)